© Getty Images

6 tips van bewegingscoach Nadja Klinger om fit ouder te worden

Door Els De Ridder

Ouder worden is iets waar je niet echt naar uitkijkt, omdat je bang bent voor eenzaamheid of gesukkel. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Nadja Klingen, bewegingscoach voor senioren, geeft zes tips voor dat extra zetje naar een fitte toekomst.

1. Boost je zelfvertrouwen met sport en beweging

Nadja Klingen, bewegingscoach voor senioren: “Ik herinner me een oudere dame die niet meer op het trapje durfde te staan dat ze nodig had om het servies uit de kast te halen. Ze miste zelfredzaamheid, terwijl ze zo graag zelf volk ontving. Dankzij evenwichtsoefeningen lukt het inmiddels opnieuw voorzichtig zelf. Dat is een voorbeeld van hoe een fysiek evenwicht terugvinden ook zorgt voor meer mentaal evenwicht.

2. Zeg tegen jezelf: “Vandaag start ik met sport en beweging”

“Van alle stappen is de klik in je hoofd de allerbelangrijkste om te maken. Laat je daarbij niet ontmoedigen door negatieve gedachten als ‘Ik kan dat niet meer’, ‘Ik heb nooit gesport’, of ‘Ik ken niemand in de sportclub.’ Op sporten staat geen leeftijd en het zorgt altijd voor een goed gevoel.

Voel je een drempel om naar je sportles te gaan, doe het dan toch. Tijdens het sporten of dansen voel je meteen positieve energie en je gaat opgewekt naar huis. Buitenkomen, bewegen en onder de mensen zijn, zorgt voor verstrooiing, maakt je hoofd leeg en verhindert je te piekeren.”

3. Dankzij sport en beweging ga je geleidelijk meer kunnen en wordt je wereld groter

“Zo klopte er ooit een dame van zeventig die volleybal speelde bij mij aan. Ze had te weinig armkracht en kon slechts één set meer spelen. Dankzij spieroefeningen kan ze opnieuw twee sets spelen. Of de vrouw die door ziekte lang bedlegerig was, en weer gestart is met wandelen. Eerst van voordeur naar voordeur, intussen maakt ze wandelingen van vijf kilometer. Een wereld van verschil!”

Het is niet omdat je nog nooit hebt gesport, dat je er niet mee kunt beginnen. Op sporten staat geen leeftijd

4. Beweeg buiten

Het effect van de natuur op je gemoed is onmiskenbaar: buiten is er meer zuurstof, licht en rust. Kun je moeilijk de natuur in, dan is fietsen op je hometrainer in huis natuurlijk ook goed, maar als het kan, is buiten bewegen een plus.”

5. Neem vaker de fiets voor korte afstanden of ga te voet

Een stappenteller zorgt voor extra beweging en motivatie. Neem je de bus, stap dan een halte vroeger af zodat je nog wat kunt wandelen.”

6. Dans!

“Naast wandelen, zwemmen, fietsen, fitness en aerobics is dansen een mooie vorm van beweging voor vijfenzestigplussers. Bovendien werkt het verbindend omdat je het doorgaans in groep doet, je je hele lichaam gebruikt en je je geheugen traint om de danspasjes te memoriseren.

Uit: Libelle 07/2023

Nog meer tips om gelukkig ouder te worden:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content