Getty Images

Tournée Minérale: wat zijn de voordelen van een maand zonder alcohol?

Door Celine Werner

Je lichaam af en toe de nodige rust gunnen, is altijd een goed idee. Als jij dit jaar meedoet aan Tournée Minérale – gedurende de hele maand februari geen alcohol drinken – ben je alvast goed bezig!

Tournée Minérale

Ook dit jaar is het weer tijd voor Tournée Minerale: de hele maand februari geen alcohol drinken. Voor de eerste editie schreven zich maar liefst 120.000 Belgen in, met verschillende redenen: om te werken aan de gezondheid, om te zien of de uitdaging vol te houden was, om kankeronderzoek te steunen …

In een onderzoek van UGent bij de deelnemers van vorig jaar bleek 9 op de 10 minstens één van de voordelen van een alcoholvrije maand ervaren te hebben. Een maand stilstaan bij je alcoholgebruik, levert je dan ook heel wat moois op!

De 7 voordelen van een maand zonder alcohol

1. Geen houten kop meer

Een glaasje te veel kan je al snel zuur opbreken, in de vorm van hoofdpijn en misselijkheid. Maar als je deze uitdaging aangaat, blijft je hier gelukkig van gespaard.

2. Gewichtsverlies

Ja hoor, er is een direct verband tussen alcohol en de omvang van je lichaam! Als je alcohol drinkt, wordt dit omgezet in een zuur, dat je lichaam verbrandt alvorens het andere calorieën − zoals vet en suiker − verbrandt. Eet je dus iets bij je drankje? Dan zul je er meer vet uit opslaan dan gewoonlijk, omdat je lijf nog volop met het zuur bezig is dat je net opnam. Bovendien bevat alcohol ook veel meer calorieën dan je zou verwachten.

3. Een mooi spaarcentje

Geen alcohol meer op je boodschappenlijstje doet je ook heel wat geld besparen. Stop al het geld in een apart potje en koop jezelf er iets moois mee, of steun bijvoorbeeld een goed doel.

4. Meer energie

Alcohol opnemen vergt veel meer energie van je lichaam dan je eigenlijk denkt. Door een maandje niet te drinken, krijgt je lever een welverdiende pauze, met een flinke energieboost tot gevolg.

5. Beter slapen

Alcoholgebruik zorgt ervoor dat melatonine (het slaaphormoon) niet goed door het brein ‘vervoerd’ kan worden. Hierdoor is er niet voldoende melatonine aanwezig voor de maximale herstellende werking van de slaap. Wanneer je dus geen slaapmutsje drinkt, maak je meer kans op een betere nachtrust.

6. Een mooiere huid

Een gin-tonic door een watertje vervangen is ideaal als je een stralende huid wilt!

7. Een gezonde geest in een gezond lichaam

Alcoholconsumptie kan ernstige gevolgen hebben voor jouw gezondheid: verslaving, leverziekte, kanker, enz. Tournée Minérale is niet zozeer een kwestie van jezelf iets te ontzeggen, maar om eens te zien wat alcohol écht met je doet.

Probeer alvast deze alcoholvrije drankjes:

Meer lezen?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content