© Getty Images

Dit is wat tuinieren doet voor je mentale gezondheid

Dat je met een paar uurtjes werken in de tuin heel wat calorieën verbrandt, kon je hier al lezen. Maar dat is lang niet het enige gezondheidsvoordeel!

Angststoornissen en depressies treffen de laatste jaren steeds meer mensen. Maar iets simpels als tuinieren kan een positief effect hebben op je mentale gezondheid.

Geen stress tussen de struiken

Een van de meest heilzame effecten van tuinieren is de pure ontspanning. Bladeren rakelen, woelen met de handen in de aarde, de rozenstruiken knippen… Je voelt zo de stress van je afglijden. De tuin als rustpunt en vredevolle plek. Hoe meer je erin vertoeft, hoe gelukkiger het je maakt.

Een wetenschappelijke studie, uitgevoerd door de Britse universiteiten van Westminster en Essex, bewijst dat slechts 30 minuten per week doorbrengen in je tuin al een positief effect heeft op je mentale gezondheid.

(Getty Images)

Dokter natuur

Tuinieren leidt je af van dagelijkse zorgen en frustraties. Je bent gefocust op wat je op dat moment wilt bereiken in de tuin en vergeet eerdere negatieve gedachten.

De frisse lucht, vitamine D van het zonnetje, heerlijke geuren van bloemen en planten: het draagt allemaal bij tot dat kalme, relaxte gevoel. Het staat zwart op wit dat tijd doorbrengen in de natuur je als mens beter maakt.

(Getty Images)

Tuintherapie

Therapeutisch tuinieren bestaat al jaren en steeds meer medici zijn ervan overtuigd dat je nieuwe energie vindt in bloemen en planten. Je hoeft daarvoor zelfs geen grote tuin te hebben, enkele bloembakken op een balkon volstaan. Werken met planten maakt de zorgzame kant in jezelf wakker. En terwijl je bezig bent, vult je lichaam zich met nieuwe inspiratie.

Er zijn ziekenhuizen die deze therapie frequent toepassen op patiënten met emotionele, psychische problemen, maar ook bij mensen die revalideren van bijvoorbeeld een hartaanval. Ook in gevangenissen leidt tuinieren tot verrassend positieve resultaten. Het maakt de gevangenen rustiger.

Dus waar wacht je nog op? Neem hark en schop, ga de tuin in en geniet. Hop, hop!

Graag meer tips & tricks om succesvol te leren moestuinieren? Schrijf je dan in voor onze gratis moestuincursus! In 5 praktische modules helpen we je stapsgewijs op weg naar een geslaagde oogst. Extra fijn: bij elk onderdeel krijg je ook een verduidelijkende video met onze Groen-experte Laurence Machiels.

Wil je hier meer over weten? Dan raden we het boek ‘Tuinieren voor de geest’ van psychologe Sue Stuart-Smith aan. Hierin lees je aan de hand van een persoonlijk verhaal hoe je gelukkiger wordt van zaaien, wieden en snoeien.

24,99 euro. Bekijk het hier.

Kriebelen je groene vingers? Lees dan zeker verder

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content