Uitslapen in het weekend: hoe (on)gezond is het?

Uitslapen in het weekend: hoe (on)gezond is het?
Getty Images

Er zijn maar weinig dingen zo zalig als uitslapen in het weekend: je nog even omdraaien om lekker verder te soezelen. Maar is dat eigenlijk wel gezond? We klaren het voor je uit.

Biologische klok in de war

Kom jij zelden aan de aanbevolen acht uur slaap per nacht? Dan durf je die uurtjes al eens in te halen tijdens het weekend, mits je kinderen en planning het toelaten natuurlijk. Maar helaas doe je er meer kwaad dan goed mee.

Door langer te blijven liggen, of plots veel vroeger te gaan slapen dan normaal, verstoor je je biologische klok. “Hierdoor zul je je slomer en chagrijniger voelen. Het is bovenal ook stressvol voor je lichaam”, legt de Amerikaanse slaapspecialiste Janet Kennedy uit. Overdag heb je ook meer nood aan dutjes en extra cafeïne om je door de dag te loodsen, waardoor je ‘s avonds moeilijk(er) slaap vat.

Niet onschuldig

We hoeven je vast niet meer te vertellen dat weinig slaap slecht is voor je lichaam en geest:

  • Je cognitieve functies vertragen als je per nacht minder dan acht uur slaapt.
  • Je hebt meer moeite om informatie te verwerken.
  • Tijdens de nachtrust filtert je brein alle prikkels van de voorgaande dag, en werkt ‘t onnodige informatie weg. Krijg je onvoldoende nachtrust? Dan hebben je hersenen een tekort aan rust, waardoor je je geheugen kunt beschadigen.

Vast slaappatroon

Er is gelukkig ook goed nieuws. Je hoeft helemaal geen extra tijd uit te rekken om bij te slapen. Dankzij onze biologische klok herstelt je lichaam, zonder de verloren slaap helemaal te moeten inhalen. Wel aan te raden is om een vast slaappatroon te hebben. Probeer elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op dezelfde tijd te ontwaken, ook in het weekend.

Bronnen: Margriet en Goed Gevoel

Meer over je slaap:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)