
Verborgen suikers in je dagelijkse voeding: vind jij ze?
We weten allemaal dat snoep, koekjes en frisdrank suiker bevatten. Maar wist je ook dat er zelfs in fruityoghurt, sandwiches en pastasauzen verborgen suikers zitten? Het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw ontwikkelde samen met Het Nieuwsblad een handige tool: de Suikertest. Die geeft je snel een beeld van hoeveel suiker je op een dag binnenkrijgt én waar de grootste suikerpieken in je eetpatroon zitten.
Wat zijn vrije suikers?
De ene suiker is de andere niet. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt een onderscheid tussen:
- vrije suikers: suikers die door fabrikanten, koks of consumenten aan voeding worden toegevoegd, net zoals suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen en vruchtensappen;
- intrinsieke suikers: suikers die van nature voorkomen in intacte groenten en fruit;
- melksuikers: suikers die van nature aanwezig zijn in melk en zuivelproducten.
De WHO adviseert om de inname van vrije suikers te beperken tot minder dan 10% van de totale dagelijkse energie-inname, en bij voorkeur zelfs tot 5%. Voor vrouwen komt dit neer op ongeveer 5 tot 10 suikerklontjes per dag, voor mannen op 6 tot 12,5. In de Suikertest tellen we dan ook enkel de vrije suikers.
Waar zitten die verborgen suikers?
Veel producten bevatten meer suikers dan je zou denken:
1. Dranken
Bovenaan de voedingsdriehoek prijkt de blauwe zone: drink vooral water. Maar we wisselen allemaal wel eens graag af natuurlijk… Hou dan vooral rekening met de grootste suikerbommetjes onder de dranken:
- een glas frisdrank (250 ml): ongeveer 4,5 suikerklontjes
- een glas fruitsap (250 ml): ongeveer 5 suikerklontjes.
Light- of zero-dranken bevatten weinig of geen suikers, maar zijn geen heiligmakende oplossing. Ze blijven slecht voor je tanden én ze onderhouden de zin in zoet.
2. Ontbijt
Dat koffiekoeken flink gesuikerd zijn, weet je wel. Maar ook ontbijtgranen en gezoete melkproducten tikken aan.
- Een koffiedrink of een glas chocolademelk bevat ongeveer 2 suikerklontjes.
- Een kommetje ontbijtgranen of granola bevat 1 tot 1,5 suikerklontje. In een potje gezoete fruityoghurt (125 gram) zit ongeveer 1,5 suikerklontje.
3. Lunch
- Bepaalde soorten brood, zoals suikerbrood en sandwiches, bevatten toegevoegde suikers. Maar ook het beleg telt op. Een sandwich met confituur of choco bevat al gauw ongeveer 2 suikerklontjes.
- In sauzen en dressings kunnen ook verborgen suikers zitten, van een half tot een heel suikerklontje per lepel
Tips om je suikerinname te verminderen
- Probeer vooral te focussen op kleine, haalbaar aanpassingen in je dagelijks voedingspatroon. Daarmee boek je meer gezondheidswinst dan door één week alle suikers uit je dieet te schrappen. Doe de Suikertest: ontdek hoeveel suiker jij eet en waar het minder kan.
- Kies voor minimaal bewerkte producten: suikers in verse groenten, stukken fruit en volkorenproducten zitten netjes ingekapseld in een matrix van vezels, vitaminen en mineralen. Allemaal voedingstoffen die goed zijn voor je gezondheid.
- Af en toe een suikerrijk product eten kan echt geen kwaad. Maar als je het doet, geniet er dan bewust van.
- Fixeer je niet alleen op suikers. Een evenwichtig voedingspatroon bestaat uit meer dan dat. Voor persoonlijk advies, raadpleeg een arts of diëtist. Merk je dat je eetpatroon je erg bezighoudt? Bij Eetexpert vzw kan je terecht voor hulp.
In samenwerking met Het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw