© Getty Images

Suikerarm ontbijten: onze tips én heerlijke recepten

Tijdens de drukke ochtendrush is suikerarm ontbijten niet eenvoudig. Met deze tips en recepten maak je de juiste keuzes.

1. Stap over op suikerarme ontbijtgranen

Heel veel ontbijtgranen zitten vol suiker. Lees je ‘vezelrijk en vetarm’ op de verpakking? Check het tabelletje met voedingswaarden. Er is namelijk een grote kans dat ze toch gezoet zijn met een laagje honing of suiker.

Hou je toch van die zoete toets? Voeg dan eens een snuifje kaneel toe.

Denk je bij de voedingswaarden per portie dat het suikerpercentage best meevalt? Bedenk dan dat die portie slechts zo’n 30 à 45 gram betekent. Da’s misschien niet de portie die jij in gedachten had?

Kies daarom voor havermout of muesli zonder suiker. Met wat yoghurt of warme melk ben je meteen goed gestart. Hou je van een zoete toets? Voeg dan een snuifje kaneel toe.

2. Kies voor bruin brood of zuurdesembrood

Belgisch brood is doorgaans suikerarm en de suikerpieken in je bloed, gevolgd door hoge insulinewaarden om die suikers weer op te slaan als vet, zijn beperkt. Resultaat? ’t Is goed voor je gewicht, je humeur en energiepeil omdat je geen suikerdip krijgt na een paar uurtjes. Ga wél zeker voor een bruine boterham. Daar zitten meer vezels in, waardoor je je sneller verzadigd zult voelen.

Wil je eens iets anders? Probeer dan eens een sneetje zuurdesembrood. Een volkoren zuurdesembrood is een nóg betere keuze, want ook daar zitten meer vezels in (en daardoor krijg je minder snel opnieuw honger). Meer info over gezond brood? Bekijk dan zeker eens de website van Brood & Gezondheid.

3. Smeer suikerarm

Ontbijt je met (zuurdesem)brood? Laat je dan niet verleiden door er suikerrijke confituur of choco op te smeren.

Biologische pindakaas is een goede keuze, want het bevat slechts 2 à 3 procent suiker. Hou je het graag puur natuur? Een geprakte halve avocado met wat citroensap, zwarte peper en zout als beleg vormt een perfecte start. Avocado bevat gezonde vetten en stilt je honger voor lange tijd.

4. Maak het zoet met fruit

Kom jij net uit je bed voor die zoete toets? Voeg dan wat zwarte besjes, aardbeien of schijfjes banaan toe aan je muesli met yoghurt. Daarin vind je van nature suikers maar ook vezels, mineralen en vitaminen die je lichaam broodnodig heeft.

5. Bereid je ’s avonds voor

Traag eten is de sleutel voor een gezonde start en een voldaan gevoel. ’s Ochtends is dat helaas niet evident. Zet daarom ’s avonds al je ingrediënten al klaar. Giet je havermout eventueel al in een kommetje en groepeer in je ijskast wat je ’s ochtends nodig hebt. Zo koop je ’s ochtends tijd om te genieten van je gezonde hap.

Probeer deze zalig gezonde ontbijtjes

Bron: Minder suiker, zo lukt het! door Katherine Bassford.

Dit artikel maakt deel uit van ons Minder-suiker-dossier. Benieuwd naar meer? Klik hier!

Meer over suiker:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content