Germany, North Rhine Westphalia, Cologne, Businesswoman looking up at adhesive notes

Vergeetachtig? Doe er wat aan!

Door De Redactie

Hoe heette je ook alweer? En hadden we écht een afspraak? Hinderlijk, als je geheugen je in de steek laat. Voor de een werkt luidop herhalen, een ander heeft meer aan associaties of dingen opschrijven. Manieren genoeg om je geheugen een handje te helpen. Marijke Miatton, psycholoog verbonden aan de Dienst Neurologie van het UZ Gent, geeft tips.

Marijke Miatton: “Je kunt je geheugen trainen op verschillende manieren. Bekijk wel zeker eerst wat het probleem is, om het specifiek aan te kunnen pakken. Je kunt grofweg twee zaken doen:

  • ofwel probeer je het geheugen te verbeteren door interne geheugenstrategieën te leren, zoals een naam associëren met iets visueels (Wim Kok stel je je voor met een koksmuts).
  • Ofwel gebruik je een externe geheugenstrategie: een agenda bijhouden, een lijstje maken, kleurtjes gebruiken…”

Ik vergeet makkelijk namen

Dat heeft meestal te maken met te weinig aandacht geven wanneer de naam genoemd wordt, daar kun je dus al op letten. Daarnaast kun je mnemotechnische middeltjes gebruiken. Zo kun je iemands naam associëren met een visueel kenmerk, al vraagt dat enige creativiteit. Pascale heeft een slank figuur, ‘past al’, daarvan maak je Pascale. Ben je niet visueel ingesteld, herhaal dan de naam een paar keer in je hoofd en doe dat de volgende dag opnieuw.

Ik kan niet op woorden komen

Het ‘tip of the tongue-fenomeen’: je komt maar niet op het juiste woord. In plaats van hardnekkig te focussen op dat ene woord, graaf je best even in je associatieve geheugen. Waarmee associeer je dat woord, met welke sfeer, omgeving, gebeurtenis of beelden? Doe dit vijf minuten en laat dan los. De kans is groot dat je onderbewustzijn verder zoekt en jij wat later uitroept: “Dát zocht ik!”

Ik onthou geen cijfers, zoals pincodes, telefoonnummers of verjaardagen

Als je visueel bent ingesteld, kun je ze het best noteren. Ben je auditief ingesteld, dan herhaal je ze. Lange cijferreeksen splits je het best altijd op in kortere. 8632014, deel je in als volgt: 863 20 14. Oefen dit in: herhaal of bekijk het een aantal keer, en enkele dagen na elkaar. Hoe vaker je de cijfers gebruikt, hoe beter je ze onthoudt.5 Ik vergeet wat gisteren gebeurd is
Het is niet nodig om alles van elke dag te onthouden, je geheugen zou dat ook niet aankunnen. Wil je toch iets onthouden? Sla het dan op in je smartphone met een foto of een notitie.

Als ik een boek lees, moet ik telkens een paar pagina’s teruggaan omdat ik de verhaallijn kwijt ben. Zelfs een krantenartikel kan ik niet onthouden

Telkens als je een stuk gelezen hebt, neem je even de tijd om een soort samenvatting in te prenten. Wat was de hoofdlijn? Welke details waren belangrijk? Wat was de naam van dat nieuwe personage? Ook met een serie kun je dat doen, zodat je volgende keer de draad makkelijker oppikt. Bij een krant kun je bijvoorbeeld eerst heel goed de kop, de intro en de foto’s bekijken. Zo hou je het onderwerp al vast, eventueel ook de invalshoek. Dan lees je verder en na elke alinea vat je in gedachten even samen of sla je enkele kernwoorden op, daarna lees je weer verder. Ben je visueel ingesteld, dan kun je een mindmap maken die je telkens verder uitbreidt.

Ik ben voortdurend mijn sleutels of gsm kwijt

Geef de dingen een vaste plek, en vooral een logische plek: autosleutels aan een haakje in de garage, de sleutels van de voordeur in de gang, je gsm op het bijzettafeltje in de salon of op je bureau. Loop er niet mee rond om ze dan zomaar ergens neer te gooien, want gegarandeerd was je net aan wat anders aan het denken of in gesprek met iemand en had je geen aandacht voor de plek waar je je sleutels legde. Of zoals oma het altijd zei: “Een plek voor elk ding en elk ding op zijn plek.”

Mijn partner verwijt me dat ik niet onthou wat hij gezegd heeft

Voorkom afleiding en luister écht. Misschien was je net aan het koken en luisterde je eigenlijk maar met een half oor. Of trekt je zoon net aan je mouw terwijl de radio aanstaat. Is het echt belangrijk, prent het dan meteen in op een geordende manier: echtgenoot – werk – chef – rare opmerkingen – ongerustheid.8 Ik vergeet telkens een paar dingen van mijn boodschappenlijstje. Zorg ervoor dat er een ordening in je lijstje zit. Maak desnoods eerst een kladlijstje, waarbij je elke maaltijd overloopt, daarna badkamer- en poetsbenodigdheden. Die lijst orden je opnieuw, maar dan volgens de route die je loopt en de afdelingen in de winkel.

Lees ook:

 

Partner Content