Verluchten in de winter? Absoluut!

Door Isabelle Ignoul

Wat is het k-k-koud buiten! De temperaturen swingen de pan uit, dus ramen en deuren blijven dicht. Lekker warm, natuurlijk! Maar dat betekent niet dat je je huis niet moet verluchten in de winter. Integendeel, net in deze periode is een goede verluchting zeker zo noodzakelijk.

Een goede ventilatie is erg belangrijk voor je gezondheid en die van je huisgenoten. Na een tijdje bevat de lucht in huis immers veel vocht, koolstofdioxide en andere schadelijke stoffen. Daarom is het absoluut geen goed idee om je ramen potdicht te houden in de winter. Ook al zegt de koukleum in jezelf van wel.

Haal zuurstof in huis

We verluchten allemaal onze badkamer na een deugddoende douche of warm bad, maar eigenlijk heeft je hele huis dagelijks een frisse bries nodig. En niet alleen in de zomer. Meer nog: vooral in de winter is het belangrijk om de vervuilde lucht in huis te vervangen door verse buitenlucht. Zo laat je de schadelijke stoffen buiten en haal je broodnodige zuurstof binnen.

Verluchten? Alleen maar gezond

Door regelmatig je huis te verluchten, krijgen schadelijke stoffen geen kans. Op die manier vermijd je gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, allergie en astma. Het risico op te veel CO2 in de lucht daalt, maar ook schimmels en huisstofmijt krijgen zo geen kans. Nog een extra voordeel tijdens je poetsbeurt: alles droogt wat sneller wanneer je de ramen openzet. Ja hoor, ook in de winter!

Hoe verlucht je je huis?

Natuurlijk is het niet nodig om je ramen de hele dag open te laten staan. Je huis wordt dan ook te koud en het duurt bijgevolg te lang om weer op te warmen. Twee keer per dag kort verluchten is voldoende. Bijvoorbeeld ‘s morgens, na een lange nachtrust, een kwartiertje. En ‘s avonds een kwartiertje, maar doe dit niet vlak voordat je gaat slapen. Anders is het te koud. Nog een belangrijke tip: na de verluchting is het belangrijk om weer te verwarmen. Op die manier kan er geen condens ontstaan en dus ook geen schimmelvorming.

Meer lezen?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content