Getty Images

Feit of fabel: veroorzaakt suiker diabetes?

Krijg je door suikerrijke snacks suikerziekte? Professor Bruno Lapauw van het UZ in Gent legt het uit.

“Je zou kunnen stellen dat suikerziekte een verkeerde naam is. Je wordt niet ziek door suiker, of toch niet rechtstreeks en alleen door suiker. Er is bovendien een groot onderscheid tussen diabetes type 1 en 2. Type 1 is eigenlijk een auto-immuunziekte die patiënten treft door brute pech en op alle leeftijden. Je eigen afweersysteem valt de bètacellen in de alvleesklier aan en vernietigt ze. Daardoor kan die alvleesklier of pancreas niet langer insuline aanmaken. Dat hormoon hebben je cellen nodig om glucose uit het bloed op te nemen.

Steeds vaker type 2

Diabetes type 2 is eigenlijk helemaal anders. Het trof vroeger vooral ouderen en mensen met erfelijke aanleg, maar tegenwoordig krijgen meer zwaarlijvigen de ziekte en ze worden helaas steeds jonger. Dat overgewicht komt er door onvoldoende beweging en door een te hoge inname van brandstoffen; voornamelijk vetten, koolhydraten en in beperktere mate eiwitten. Eet je bijvoorbeeld veel te veel koolhydraten (en dan voornamelijk de geraffineerde suikers uit frisdrank, snoep en kant-en-klaarmaaltijden)? Je lichaam kan niet onbeperkt glucose verbranden en daarom stapelt het de energie op in de vorm van vet. Vet tussen de spierweefsels en in de pancreas verlaagt de insulinegevoeligheid van de cellen in je lichaamsweefsel. Ze reageren niet meer zo goed op de aangeboden insuline en kunnen dus ook geen glucose opnemen.

Overgewicht als boosdoener

Het deeltje ‘suiker’ in suikerziekte slaat dus niet op de oorzaak, maar wel op het gevolg van de ongeneeslijke ziekte: je lichaam krijgt het moeilijk om glucose of bloedsuiker op te nemen. Wordt de ziekte veroorzaakt door te veel suiker? Nee, wél door overgewicht. En dat kan weleens het gevolg zijn van te weinig beweging, te veel geraffineerde suikers of een te vette voeding en heel vaak een combinatie van die drie.”

Met dank aan professor Bruno Lapauw van UZ Gent

Beeld: Getty Images

Meer over suiker:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content