VIDEO: Ingeborg beantwoordt vragen over yoga en haar nieuw online platform

Door Celine Werner

De laaiend enthousiaste Ingeborg associëren we vaak meteen met yoga. Ze is dan ook al jaren yogalerares en is heel open over het positieve effect dat het op haar heeft.

Wij waren een tijdje geleden bij haar te gast, en stelde haar een paar interessante yoga-vragen. En we kregen ook meer uitleg over haar nieuw online platform: ‘Iedereen Yoga’.

Ingeborg over yoga en haar online platform

Moet je vegetariër zijn of een welbepaald dieet volgen om aan yoga te mogen doen?

“Toen ik ermee startte ben ik − goede leerling zijnde − een hele tijd strikt vegetariër geweest. Daarnaast zijn er ook stromingen die een bloedgroepdieet volgen, en daar heb je weer wel vlees nodig. Dus overal hoor je een andere uitleg en verschillende regels, waardoor ik voor mezelf heb leren uitmaken wat ik belangrijk vind. Ik vond dat ik op dat ogenblik iets meer weerbaarheid nodig had, en voelde dat bijvoorbeeld een steak au poivre me dat gaf.”

“Op dit moment van m’n leven eet ik de helft van de week vegetarisch, en het andere deel van de week een mix van voeding met en zonder vleesproducten. Op restaurant ga ik zeker de vegetarische menu’s af, maar zo nu en dan vind ik het ook eens tijd voor wat anders. Hetzelfde geldt trouwens voor alcohol. Ik drink niet voor en na een workshop, omdat ik zo zuiver mogelijk in dat ‘werk’ wil staan. Maar dit wil niet zeggen dat ik nooit eens een glaasje drink.”

“Iedereen is verschillend. Ga dus op eigen houtje na wat je nodig hebt. Ik doe ieder jaar ook een reinigingskuur, want ik voel me daar goed bij, maar dat wil daarom niet zeggen dat jij dit een fijne ervaring zult vinden.”

Hoe reageer je op de reactie dat yoga soms iets te spiritueel is of lijkt?

“Het is inderdaad wel ergens zo, maar ik heb zelf een manier proberen te vinden die ervoor zorgt dat het iets meer toegankelijk is, met veel respect voor alle stromingen. Ik heb tijdens m’n lessen ook altijd het gevoel dat al die stromingen meekijken, maar ik probeer een zo neutrale mogelijke taal te spreken dat het niet uitmaakt of jij een bepaalde stroming volgt. Wat is er dan nog spiritueel aan? Dat er iets is als een soort van op zoek gaan naar een hoger zelf. Heb je echt geen zin om na te gaan waarover je leven echt gaat? Dan begin je er beter niet aan. En daar heb ik trouwens ook alle begrip voor.”

Kun je oefeningen die je goed liggen, meermaals herhalen?

“Je kunt uiteraard oefeningen herhalen, maar de combinatie met andere houdingen is zeker niet onbelangrijk. Doseren is zo cruciaal. Stel nu dat je iedere dag de krijgerhouding zou herhalen, dan zou je té veel in je kracht staan. Maar een houding leuk vinden is natuurlijk wel een goed teken.”

Hoe lang kunnen abonnees gebruiken maken van de oefeningen die op ‘Iedereen yoga’ staan?

“Die filmpjes zijn voor altijd van hen. De oefeningen die er binnenkort bijkomen zullen ze er uiteraard ook nog bij krijgen. Daarna gaan we nog andere dingen uploaden die hun prijs zullen vragen, maar dit zal opnieuw zeer toegankelijk zijn.”

Denk je dat sommige mensen interactie missen door de lessen online te volgen?

“Ik heb innerlijk afgestemd met iedereen die zou gaan meedoen, van ziel tot ziel. Als mensen vragen hebben, of als er gewaarwordingen zijn die ze misschien abnormaal vinden, mogen ze me zeker feedback geven. De interactie op de laptop of iPad is op een of andere manier toch nog zeer close en intiem.”

Wat maakt jouw platform zou verschillende van andere lessen die je bijvoorbeeld op Youtube kunt vinden?

“We hebben daar met het productiehuis over gesproken, en we waren het erover eens dat hoe ik het doe, toch nog anders is. Ik ben heel bereikbaar, ik ken goed de weerstanden, en ik pas een bepaalde benadering toe die ik te weinig zie. Wanneer je op het internet rondkijkt is er te veel focus op enkel de fysieke oefeningen. Ik werk ook met de emotionele en mentale laag. Daarnaast is het gewoon fijn om dit te doen met een docent uit Vlaanderen die dezelfde uitdagingen heeft als jou. Een onbekende vrouw uit het verre Amerika is misschien net iets minder herkenbaar.”

ONTSPANNEN MET INGEBORG: ‘IEDEREEN YOGA’

Goed nieuws, want nu kun je samen met Ingeborg relaxen of net stevig in je kracht staan, waar en wanneer je maar wilt, dankzij haar nieuwe online platform‘Iedereen Yoga’.

ZIN OM MEE TE DOEN? KLIK HIER EN VOLG DE LESSEN OP JOUW RITME, BIJ JOU THUIS.

OOK LEUK VOOR YOGI’S:

Partner Content