Brandend maagzuur
Getty Images

Brandend maagzuur: alles wat je moet weten

Door De Redactie

Heel veel mensen hebben maagklachten, waarvan brandend maagzuur de meest voorkomende is. Maar wat is dat nu eigenlijk?

Wat is brandend maagzuur?

Brandend maagzuur is met stip de meest voorkomende maagklacht in alle westerse landen, maar de term is wat misleidend. Maagzuur brandt namelijk altijd. Wat er eigenlijk mee wordt bedoeld, is dat wat maagsap vanuit je maag in je slokdarm terechtkomt. Deze zogenaamde reflux veroorzaakt het bekende brandende gevoel in de borst of de zure smaak in de mond.

Ook nog goed om weten, is dat er bij brandend maagzuur geen sprake van te veel of te zuur maagzuur. Maagsap hoort juist extreem zuur te zijn, want alleen dan kan het de enzymen activeren die nodig zijn om voedsel te kunnen afbreken.

Hoe ontstaat het?

Het dikke slijmvlies dat je maagwand bedekt, vormt een buffer tussen je maagzuur en maagspier. Pas wanneer maagsap je slokdarm in stroomt, krijg je klachten. Dat kan op twee manieren gebeuren:

  1. Tussen je maag en slokdarm zit een sluitspiertje dat ervoor zorgt dat je maaginhoud niet weer naar boven komt. Maar bij sommige mensen werkt dat spiertje minder goed.
  2. Dat sluitspiertje zit precies op de plek waar je slokdarm door je middenrif loopt. Soms ontstaat er een breukje, waardoor er te veel ruimte ontstaat en de klep kan gaan lekken.

Welke triggers zijn er

  • Alcohol of koolzuurhoudende dranken
  • Zure voedingsmiddelen
  • Vette en erg gekruide voeding
  • Roken
  • Tijdens een zwangerschap of als je zwaarlijvig bent, heb je meer kans op brandend maagzuur door de toegenomen druk van de buik
  • Gaan neerliggen na een maaltijd: door de zwaartekracht keert een deel van de maaginhoud terug naar slokdarm

Is het gevaarlijk?

Zure oprispingen zijn meestal van korte duur en doorgaans niet schadelijk. Maar heb je jarenlang last van maagzuur, dan kan dat je slokdarm beschadigen. Het agressieve maagsap tast de slokdarm aan, wat kan leiden tot een slokdarmontsteking. Ook het slijmvlies van je slokdarm kan blijvend aangetast worden en dat vergroot op zijn beurt weer de kans op slokdarmkanker. Tot slot kan chronische reflux littekenweefsel vormen in de slokdarm, waardoor die vernauwt. Voeding geraakt er zo moeilijker door, waardoor je onbedoeld kunt gaan afvallen. Heb je chronisch maagzuur? Neem dan best zo snel mogelijk contact op met je huisarts of specialist.

Wat kun je ertegen doen?

In eerste instantie zal de huisarts maagzuurremmers voorschrijven. Blijkt uit onderzoek dat er sprake is van een middenrifbreukje, dan biedt een anti-refluxoperatie soelaas. Hierbij wordt de sluiting van de overgang tussen slokdarm en maag verbeterd, waardoor maagzuur niet meer kan terugstromen naar de slokdarm. 

Daarnaast kun je zelf heel wat doen om brandend maagzuur tegen te gaan:

  • Ben je te zwaar? Dan kan het helpen om af te vallen. Hoe meer vet er in de buikholte zit, hoe hoger de druk op je maag en hoe sneller je maaginhoud in je slokdarm wordt geperst.
  • Buig niet voorover, maar zak door je knieën bij het bukken.
  • Stop met roken.
  • Let op je voeding: zwaar tafelen is een beruchte uitlokkende factor, eet liever kleinere porties verspreid over de dag. Stop ook met eten drie à vier uur voor het slapengaan en kijk uit met te zware en vette maaltijden.

Meer makkelijk verteerbare artikels:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."