Vraag aan Libelle-diëtiste Annelies: kun je té veel groenten eten?

Door De Redactie

Minstens de helft van je bord moet uit groenten bestaan, zo geldt de algemene portieregel. Maar kun je ook te veel groenten eten?

Afslankambassadrice Ivonna is een echte groentefanaat. Libelle-diëtiste Annelies raadt haar en de andere ambassadrices in ons Afslankplan dan ook aan om meer groenten te eten. Ze houden je lang verzadigd én zitten tjokvol vezels en gezonde voedingsstoffen. “Maar,” waarschuwt Annelies, “net zoals bij fruit kun je in bepaalde gevallen ook te véél groenten eten. Terwijl je bij fruit moet opletten voor hoge suikerdosissen, gaat het bij groenten eerder om de vezels. Zeker als je lichaam het niet gewend is om zoveel vezels te verwerken, kunnen je darmen weleens tegenwerken en kun je last krijgen van pijnlijke krampen, winderigheid of zelfs diarree.”

Hoe hou je het dan gezond én binnen de perken?

  1. Bouw geleidelijk aan op. Ben je het niet gewend om groenten te eten, neem dan niet meteen een gigantische portie. Je zou dan weleens hevige buikpijn kunnen krijgen. Beter is om klein te beginnen en geleidelijk aan op te bouwen, zodat je lichaam kan wennen.
  2. Drink voldoende water gespreid over de dag. Dat helpt bij te vertering van de groenten en zorgt voor een normale stoelgang.
  3. Vervang snacks niet door te grote hoeveelheden groenten. Op die manier krijg je misschien wel minder calorieën binnen, maar de hele dag door eten is niet zo gezond. Je lichaam moet rust krijgen om alles goed te verteren. Bovendien wordt het volume van je maag steeds groter en zul je geleidelijk aan steeds sneller honger krijgen.

Hoe verdeel je een gezonde portie groenten doorheen de dag?

Algemeen wordt aanbevolen om dagelijks gemiddeld 300 gram groenten te eten. Wil je groenten bij de broodmaaltijd, neem dan zo’n 100 gram. ‘s Avonds kun je dan 200 (of 300) gram nemen. Groenten kunnen ook perfect als tussendoortje. Zo’n portie schommelt tussen 50 en 100 gram.

Partner Content