Stevia
Š Getty Images

Stevia en co: 3 vragen over kunstmatige zoetstoffen

Je bent fan van lightdranken, van aspartaam in je thee, van koekjes met stevia of je bent het niet. Maar zijn die suikervrije zoetstoffen eigenlijk gezond? We beantwoorden de vragen die iedereen zich stelt.

Ga je vermageren van kunstmatige zoetstoffen?

Als je de gewoonte hebt om veel geraffineerde suikers te eten en je vervangt die integraal door kunstmatige zoetstoffen zoals stevia of aspartaam, dan zou je in principe moeten vermageren. De praktijk bewijst echter dat je best oplet met kunstmatige zoetstoffen. Uit onderzoek blijkt dat wie veel kunstmatige zoetstoffen inneemt, bijvoorbeeld uit lightdranken, niet per se slanker is. Er wordt naarstig onderzocht waarom dat zo is en wetenschappers formuleren verschillende hypotheses.

Kunstmatige zoetstoffen zijn honderd keer zoeter dan sucrose. Wanneer je suikervrije zoetstoffen eet, geef je je lichaam mogelijks de boodschap dat er suiker op komst is. Dat is natuurlijk niet zo, maar je houdt de onweerstaanbare trek naar echte suikers in stand. Resultaat? Je snoept naast frisdrank lekker verder en geeft je lichaam meer suiker dan wanneer je die lightdrank gelaten had.

Of dit de volledige waarheid is, moet nog blijken. Kunstmatige zoetstoffen zijn relatief nieuw in ons voedingspatroon. Extra onderzoek is nodig en de komende jaren zullen we hier nog veel meer over leren. Geniet met mate is alleszins de boodschap.

Krijg je kanker van kunstmatige zoetstoffen?

Neen, dat niet. In klinische studies kregen ratten wel tumoren van aspartaam, maar zij kregen een honderdvoud van een menselijke portie toegediend. Bovendien heeft een rat een ander metabolisme dan een mens. Op dat vlak hoef je je geen zorgen te maken.

Zijn kunstmatige zoetstoffen beter voor je tanden?

‘Ja, maar’ is hier het juiste antwoord. Aspartaam veroorzaakt geen gaatjes. Veel lightdranken bevatten echter wel fosfor en koolzuurgas (dat zorgt voor bruis). Die stoffen zijn wÊl slecht voor je gebit.

Met dank aan professor Bruno Lapauw van UZ Gent.

Beeld: Getty Images

Meer over suiker:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."