Wat is eigenlijk het gezondste: suiker of honing?

Door Jolien Thieleman

Je kunt het niet ontkennen: honing is een heerlijk alternatief voor suiker. De smaak is lekker zoet én het lijkt gezonder en voedzamer te zijn. Maar is dat ook echt zo?

In het ontbijt, in een dessert of een warme drank: veel mensen grijpen naar honing en laten suiker vaker links liggen. Maar wat is nu het gezondste? We nemen de zoetstoffen even onder de loep!

Suiker versus honing

Kristalsuiker bestaat uit twee verschillende soorten suiker: 50% fructose en 50% glucose. Als je iets met witte suiker eet, breekt je lichaam de glucose af en dient het later als brandstof. Het teveel aan suiker wordt vervolgens (en helaas) opgeslagen als vet.

Honing bestaat uit veel meer dan twee suikers. Het grootste bestanddeel is eigenlijk water, aangevuld met fructose, glucose en kleine deeltjes van 20 andere, natuurlijke suikers. Er zitten ook vezels en flavanoïden in, waardoor een beetje honing een even zoete smaak geeft dan pakweg 100 gram suiker.

Maar is honing nu gezonder?

Honing bevat meer fructose dan glucose, waardoor je lichaam meer energie nodig heeft om het in brandstof om te zetten. Hierdoor verbrand je meer calorieën en wordt er minder van de zoetstof omgezet in vet. Bovendien zorgen de vezels ervoor dat honing voedzamer is dan suiker. Mooi, toch?

Bron: realsimple.com

Lees meer:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content