12 vragen over snurken beantwoord door de expert

12 vragen over snurken beantwoord door de expert
Getty Images

Van het zachte geknor van je baby tot je partner die ’s nachts hele bossen omzaagt, snurken is behoorlijk vervelend en kan soms zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid. De expert geeft raad.

Wie is onze expert? Prof. Dr. Olivier Vanderveken is diensthoofd NKO en hoofden halsheelkunde aan het UZA, en hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen.

1. Wat is snurken eigenlijk?

Prof. Dr. Olivier Vanderveken: “Snurken is het geluid dat ontstaat als de keelholte vernauwt. Als je slaapt, verslappen de spieren in de keelholte sowieso, maar als je wat pech hebt met je anatomie en daarbij ook nog wat ‘voorbeschikkende factoren’ komen zoals man zijn en overgewicht hebben, dan kan de keelholte makkelijk gaan vernauwen.

De lucht circuleert dan tijdens de slaap in een te nauwe ruimte, waardoor er turbulenties ontstaan en de weefsels gaan ‘fladderen’. Dat geluid wordt versterkt door de akoestiek van de mond en de keelholte. Net zoals wanneer je een ballon laat leeglopen terwijl je het teutje dichtknijpt. De grootte van de vernauwing en waar ze plaatsvindt, bepaalt de sterkte en het type van het geluid.

Snurkgeluiden ontstaan dus vooral in de keelholte en slechts in mindere mate in de neus, hoewel veel mensen denken dat het enkel uit de neus komt. De kans op turbulenties, met andere woorden: een vernauwde bovenste luchtweg, zal natuurlijk wel toenemen als je een verstopte neus hebt omdat je verkouden bent, of door allergie.”

Graag verder lezen of kijken?
Dan vragen wij je om nu EENMALIG en GRATIS een account aan te maken. Vanaf dan krijg je toegang tot al onze artikels en video’s en krijg je deze melding niet meer te zien.
...

OOK INTERESSANT:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)