Waarom de lente ons gelukkig maakt

Door De Redactie

Het zonnetje is er weer, de dagen worden langer en ook de zomer is niet meer zo ver af. Hoe komt het dat de lente ons zo gelukkig maakt? Daar is een wetenschappelijke uitleg voor!

Het weer

Hoe we het ook draaien of keren: we worden beïnvloed door het weer, dat is altijd al zo geweest. “Het zit in onze genen”, zegt dokter Gerhard Lux. Al nuanceert hij dat ook meteen: het is anders dan vroeger. “Ons gevoel van welbehagen hangt niet meer helemáál af van het weer, want we hebben nu ook airconditioning en verwarming.”

Licht en lucht maken gelukkig

Maar toch: meer zonlicht en buitenlucht maken ons dus gelukkig. Psycholoog Peter Walschburger: “Mensen zijn voorgeprogrammeerd om te rusten als het donker is en om actiever en gelukkiger te zijn als het licht is. In de winter gaan we eerder binnenblijven en langer slapen, maar nu is dat omgekeerd. Er worden ineens veel meer buitenactiviteiten gedaan en je wilt dus zelf ook vaker naar buiten gaan.” Of hoe een mooie lentedag ons meteen opfleurt.

Love is in the air

Tijdens de lente laten we onze dikke wollen truien achterwege en dragen we minder verhullende kleding. Dat zorgt er dan weer voor dat mensen makkelijker tot elkaar worden aangetrokken. In de lente worden dan ook opmerkelijk meer nieuwe koppels gevormd. Dokter Gerard Lux: “Opeens hebben we zin om naar buiten te trekken, terrasjes te doen en ijsjes te gaan eten. Dit activeert ons verlangen om ergens bij te horen.” Meer licht zorgt er ook voor dat ons lichaam zich meer focust op lichamelijke noden zoals eten en seks. Het is een goed teken als je je goed voelt als het mooi weer is. Dat betekent dat alles in je lichaam werkt naar behoren”, zegt Lux.

Hormoonbalans

Volgens de endocrinoloog Helmut Schatz verandert de zon ook onze hormoonbalans. De hormonen die ons humeur het meest beïnvloeden zijn melatonine (het slaaphormoon) en serotonine (het gelukshormoon). Wanneer het vroeger licht wordt en de zon schijnt, krijgen onze hersenen het signaal om minder melatonine aan te maken, wat ons levendiger maakt. Dat zorgt er dan ook voor dat onze serotoninelevels stijgen, wat ons gelukkiger maakt. Ook warmte kan ons humeur positief beïnvloeden. Maar een koude winterdag hoeft niet per se somber te zijn. “Je kunt je ook goed voelen tijdens een skivakantie op een terrasje in de zon”, zegt Schatz.

Bron: Worldcrunch, Beeld: Shutterstock

Lees ook:

Partner Content