Getty Images

Aha: daarom rekken we ons uit bij het ontwaken!

Door Rani Merckx

Even de benen loszwieren, armen strekken, je rug hollen,… Uitrekken bij het ontwaken: we doen het allemaal. En laat dit artikel jouw – geldige – excuus zijn om er vooral je tijd voor te nemen!

Katten doen het met veel theater, honden schudden erop los. Niet alleen mens, maar ook dier geniet van het gelukzalig gevoel van uitrekken bij het ontwaken. Maar waarom doen we het eigenlijk? En vooral: welk effect heeft het op ons lichaam?

Goed voor je spieren, je lichaamshouding én je brein

Als je slaapt, lig je vaak voor langere tijd in dezelfde positie. Je gebruikt je spieren een tijdje niet, waardoor er minder bloed naar je spieren stroomt. Hierdoor kun je een beetje stijf wakker worden. Door je uit te rekken, maak je je spieren losser. Je lichaam heeft die stimulans ook nodig om ervoor te zorgen dat je met de juiste lichaamshouding kunt opstaan. Ook voor je brein is het een signaal om aan de slag te gaan en gefocust aan de dag te beginnen. Want ja hoor, beweging houdt je scherp. Denk maar aan een lange en vermoeiende autorit, waarbij de beentjes strekken al wonderen kan doen voor je concentratie.

Je bloedcirculatie wordt gestimuleerd

‘s Ochtends moet je lichaam nog op gang komen. Door je goed uit te rekken, krijgen zowel je spieren als je hersenen het bevel tot ontwaken. Vlak voor je opstaat, is je hartslag laag. Bij het uitrekken, komt je bloedcirculatie weer op gang. Hierdoor krijgen je spieren genoeg zuurstof en voedingsstoffen, waardoor jij je energieker voelt en – hopelijk – uit bed springt!

Vanwaar dat zalige gevoel?

Uitrekken is dus goed voor je, en om die reden geeft je brein je als het ware een beloning (het fijn gevoel) als je dat verstandige gedrag laat zien. Precies om diezelfde reden voelt het goed om te drinken als je dorst hebt. Je brein geeft ermee aan dat die actie een bijzonder goed idee is.

Bron: Volkskrant

Lees zeker ook deze artikels:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content