© Getty Images

Waarom zit er overal zo veel suiker in?

Je kijkt nu al even met veel aandacht naar het voedseletiket van alles wat je in de supermarkt koopt. En vraagt je waarschijnlijk af waarom suiker in hemelsnaam in charcuterie, pizza, spaghettisaus en zelfs soep zit verwerkt.

Die vraag stelden wij ook aan voedingsdeskundige Patrick Mullie.

Suiker is goedkoop

“Daar zijn verschillende redenen voor. De belangrijkste is het financiële aspect. Suiker wordt gesubsidieerd door Europa. De prijs wordt kunstmatig laag gehouden, wat het een erg goedkope grondstof maakt. Hoe meer suiker in een product, hoe minder andere, niet-gesubsidieerde, duurdere grondstoffen je als fabrikant moet aankopen. En dus hoe groter je winstmarge. Nu, fabrikanten zijn geen slechte mensen die ons willen volproppen met suiker, ze volgen gewoon de economische spelregels en proberen – net als alle bedrijven – zoveel mogelijk winst te maken.”

Suiker zet aan tot meer

“Een tweede factor is dat suiker aanzet tot consumeren. Geef kinderen ongesuikerde cornflakes en ze nemen een portie van 30 gram. Mét suiker nemen ze een portie van 70 gram. Gewoon omdat het lekker is: we houden nu eenmaal van zoet. En dat is opnieuw erg interessant voor fabrikanten.”

Het gevaar van light

“Een laatste element is de opkomst en populariteit van lightproducten. Fabrikanten maken producten light door 1 gram vet van 9 kcal te vervangen door 1 gram suiker van 4 kcal. Op die manier daalt de totale caloriewaarde, en krijg je het idee dat iets ‘light’ is. Maar ga je er daardoor veel meer van verbruiken? Dan kom je natuurlijk bedrogen uit met je calorieën.”

Aan de slag

Alle suikers mijden is onmogelijk. Maar met kleine aanpassingen kom je al een heel eind. Ben jij dol op ketchup maar valt het tegen dat zelfs daar suiker in zit? Maak dan zelf je suikervrije tomatensalsa.

Recept voor suikervrije tomatensalsa

Wat je zelf maakt, maak je beter, toch?

Bron: Patrick Mullie. Beeld: Getty Images.

Dit artikel maakt deel uit van ons minder-suiker-plan. Benieuwd naar meer? Klik hier!

Meer over suiker:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content