Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Getty Images

Glaucoom: wat is het en hoe voorkomen of behandelen?

Door Isabelle Ignoul

Glaucoom is wereldwijd de op één na meest voorkomende oorzaak van blindheid. De Wereldgezondheidsorganisatie geeft aan dat ongeveer 4,5 miljoen mensen wereldwijd blind zijn door glaucoom. De aandoening zelf kan niet voorkomen worden, maar als je goed omgaat met de risicofactoren, kun je blindheid wel vermijden.

Glaucoom: wat is het?

Glaucoom is een complexe ziekte in vele vormen, maar kan samengevat worden als schade aan de zenuw die het oog verbindt met de hersenen (de optische zenuw) voornamelijk door oogdruk. Dat heeft invloed op het gezichtsveld en de gezichtsscherpte. Het risico dat je glaucoom krijgt is zes keer zo hoog na de leeftijd van 60 jaar.

Als glaucoom ontstaat als gevolg van een ander onderliggend oogprobleem (bijv. ontsteking of verwondingen), spreekt men van secundair glaucoom. Primair glaucoom is een op zichzelf staande ziekte waarvan de oorzaak niet bekend is. Het kan ook aangeboren zijn.

Hoe ontstaat de aandoening?

Een (te) hoge oogdruk ontstaat als gevolg van een onevenwicht tussen aanmaak en afvoer van water in het oog. Als er een verhoogde druk is, loop je een groter risico op glaucoom. Maar niet iedereen met een verhoogde oogdruk (oculaire hypertensie) krijgt glaucoom. Je oogarts onderzoekt of de hoge oogdruk al dan niet behandeld moet worden.

Er zijn een aantal situaties die glaucoom wel in de hand werken:

 • erfelijke factoren
 • leeftijd (ouder dan 40)
 • sterk verziend of bijziend
 • van Afrikaanse of Aziatische afkomst
 • gebruik van cortisone (zalf, neusdruppels, verstuivers, tabletten)
 • hart- en vaatziekten

Maar ook bij een normale oogdruk kan glaucoom ontstaan. Daarom geeft een oogdrukmeting alleen soms een vals gevoel van veiligheid. Je oogarts stelt na een oogonderzoek vast of er sprake is van normaaldrukglaucoom. Een verminderde doorbloeding van de oogzenuw zou hier een belangrijke rol spelen.

De symptomen

Het verraderlijke aan glaucoom is dat je er jarenling niets van merkt. Vaak wordt het pas vastgesteld in een vergevorderd stadium, onder de vorm van tunnelzicht.

Zodra het gezichtsveld drastisch kleiner wordt, ontstaan klachten:

 • Je stoot je opvallend vaker.
 • Je merkt dingen in je omgeving niet snel op.
 • Je ziet niet meer alles, maar dat merk je zelf niet op. Dat komt doordat de hersenen de ontbrekende stukken in je gezichtsveld invullen.
 • Zien bij slecht licht geeft problemen, bv. autorijden in het donker.

In een eindstadium zal onbehandeld glaucoom tot blindheid leiden. Daarom is vroege opsporing belangrijk: door tijdige behandeling kan de schade beperkt worden en de voortgang van de ziekte vertraagd worden.

Bel direct je huisarts of oogarts als je een combinatie van deze klachten krijgt:

 • heftige pijn aan 1 oog
 • wazig zien
 • hoofdpijn, misselijkheid, braken

Deze klachten komen voor bij acuut glaucoom. Deze vorm komt zelden voor, maar moet wel direct behandeld worden om schade aan de oogzenuw te voorkomen.

Snel behandelen is key

Een goede en vooral tijdige behandeling kan de evolutie van de aandoening vertragen en ernstige gevolgen zoals blindheid voorkomen.

Medicatie

Medicatie tegen glaucoom is meestal in de vorm van oogdruppels, soms in de vorm van gel. Heel zelden schrijft de arts tabletten of capsules voor. Medicatie kan efficiënt zijn op twee vlakken: ze zorgt voor een betere afvoer van het kamerwater in het oog of voor een verminderde aanmaak ervan.

Laserbehandeling

Er zijn verschillende vormen van laserbehandeling om de oogdruk te controleren bij glaucoom:

 • De oogchirurg kan een gaatje maken in het regenboogvlies, waardoor het kamerwater in het oog beter kan circuleren.
 • Verder kan de arts de afvoerkanaaltjes in de kamerhoek zelf behandelen, waardoor de afvoer van kamerwater wordt verbeterd.
 • Ook de aanmaak van kamerwater in het oog kan met behulp van laser worden geregeld.

Microchirurgie

Er zijn verschillende microchirurgische ingrepen voor de behandeling van glaucoom. Bij de filtrerende operatie maakt de oogchirurg openingen in de kamerhoek en in de iris, waardoor het kamerwater zich gemakkelijker kan verspreiden. Bij het plaatsen van een glaucoomimplantaat brengt de arts een hol buisje in waardoor het oogvocht makkelijker weg kan.

Als de behandeling goed aanslaat, blijf je goed zien en merk je niets tot weinig van glaucoom. Regelmatige controles bij de oogarts blijven wel nodig. Meestal zijn er een of twee controles per jaar. Dat hangt af van de ernst van het glaucoom en hoe goed de behandeling werkt.

Bronnen: uza.be/thuisarts.nl/zeiss.be

Meer lezen over de gezondheid van je ogen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content