We beschermen onze huid niet genoeg tegen de zon

Hoewel we de gevaren goed genoeg kennen, beschermen we ons niet genoeg tegen de zon. Amper 6 procent van de Belgen beschermt z’n huid het hele jaar door. En daarmee scoren we slechter dan de gemiddelde Europeaan.

Euromelanoma, het netwerk van Europese dermatologen, lanceerde de campagne “Je hebt maar één huid. Bescherm ze.” Huidkanker is de meest voorkomende kanker in Europa. Alleen in ons land al krijgen elk jaar 32 000 mensen het verdict.

De cijfers in een notendop

9 op de 10 Belgen kennen de gevaren, maar amper 6 procent beschermt zich het hele jaar door. Dat is nog lager dan de score van de gemiddelde Europeanen (14%). Dokter Thomas Maselis, voorzitter van Euromelanoma België, vindt de cijfers alarmerend. “6 procent is veel te weinig natuurlijk, want blootstelling aan de zon en gebrek aan zonnebescherming hebben een opstapelend, blijvend effect op onze huid. Met de sensibiliseringscampagne ‘Je hebt maar één huid’ willen we mensen hun huid laten zien als hun meest kostbare kleding.”

Bescherm je huid

Om je huid voldoende te beschermen, is het belangrijk om onnodige UV-blootstelling te vermijden, steeds zonnecrème te gebruiken en een zonnebril of beschermende kleding te dragen. Ook in de winter is een dagcrème met een factor geen overbodige luxe, want ook dan kan de zon schadelijk zijn.

Tijdens de preventieweek, gekoppeld aan de campagne, van 8 tot 12 mei, kun je bovendien terecht bij heel wat dermatologen voor een gratis huidonderzoek.

Bron: Gazet van Antwerpen – Beeld: Getty Images

Meer gezondheidsartikels lees je hier:

Partner Content