Mixed race woman in field of flowers enjoying scent

Ziek worden op vakantie? Neem je voorzorgen

Jammer genoeg maken heel wat mensen het ooit eens mee: ze worden ziek terwijl ze op reis zijn. Maar hoe kun je dit vermijden? En wat kun je eraan doen om het ziek zijn te verhelpen?

Voor je op reis vertrekt

  • Neem het zekere voor het onzekere: ga even langs bij je ziekenfonds.
    • Vraag een Europese Ziekteverzekeringskaart aan. Mocht je in het slechtste geval naar het ziekenhuis moeten dan kun je dankzij die kaart ook een terugbetaling krijgen via een buitenlandse mutualiteit.
    • Vraag de nodige contactgegevens op van de alarmcentrale van je ziekenfonds. Op die manier kun je altijd op hun raad terugvallen terwijl je op reis bent.
  • Doorlees de voorwaarden van je hospitalisatieverzekering.
    • Heel wat verzekeringen hebben speciale voorwaarden voor eventuele opnames in het buitenland. Neem ze alvast even door zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
  • Leg een klein reisapotheekje aan. Even het noorden kwijt over wat je allemaal mee moet nemen? Vraag dan raad bij je apotheker.

De meest voorkomende reisziektes

Diarree, infecties op de luchtwegen, maagontstekingen en blaasontstekingen komen het meest voor op reis. Dikwijls kun je deze ziektes vermijden door te letten op wat je eet (kies steeds voor goed doorbakken en gekookte ingrediënten) en door te zorgen voor een goede hygiëne. Komt het toch zo ver dan kun je in eerste instantie terugvallen op het gebruik van je reisapotheek. Drink ook voldoende water mocht je diarree of een blaasontsteking hebben. Blijven de klachten aanhouden? Dan raadpleeg je best een dokter.

Tropisch reizen? Vaccineren!

Er zijn ook heel wat tropische ziektes waarvoor je vaccinaties kunt aanvragen. Let er op bij verre reizen dat je hiervoor op voorhand informeert. Sommige vaccinaties moeten soms enkele maanden of weken op voorhand gebeuren.

Bronnen: Knack, Partena Ziekenfonds, Allianz Global Assistance – Beeld: Getty Images

Partner Content