Daarom moet je wél met een babystem tegen je hond praten

Daarom moet je wél met een babystem tegen je hond praten
Spain, Andalusia, cadiz, Jerez, Woman lying on sofa kissing her dog, yorkshire breed.

Vliegt het timbre van je stem ook de hoogte in van zodra een donzige viervoeter je pad kruist? Toegegeven: kinderlijk praten tegen je hond of ander huisdier gaat haast vanzelf. Maar is dat wel nodig?

Uit onderzoek blijkt alleszins van wel! Een hoge toon aanslaan tegen je huisdier zorgt ervoor dat het luistert, commando’s sneller uitvoert én er zelfs blij van wordt. Althans, dat beweert een groep onderzoekers van de Universiteit van Yorks Department of Psychology.

“Wie is mijn dikke vriend?”

De onderzoekers voerden tal van spraakproeven uit bij 30 volwassen honden:

  • De honden luisterden enerzijds naar mensen met een hoge, vrolijke stem die hond-gerelateerde woorden gebruikten zoals ‘Flinke jongen’ of ‘Gaan we wandelen?’.
  • Anderzijds kregen ze ook niet hond-gerelateerde woorden te horen op een normale toon zoals ‘Ik ben gisteren naar de winkel geweest’.

Zowel de aandachtsspanne als de mate van sociale binding tussen mens en dier werden tijdens en na het praten gemeten.

En wat bleek?

De honden reageerden amper tot niet als mensen op een normale toon iets zeiden wat niet hond-gerelateerd was. Maar van zodra ze een hoge stem opzetten en hond-gerelateerde gebruikten, werden de honden enthousiast.

Babystem is nodig

Je hond aanspreken met een hoge stem en iets zeggen wat hen aangaat, is volgens het onderzoek dus juist wél nodig voor honden. Als het niet voor hen bestemd is, en niet op een hoge toon wordt verteld, vinden ze de boodschap namelijk niet relevant.

Dus, laat ze maar staren als je je hond op straat als een klein kind aanspreekt. Want eerlijk is eerlijk: ze zijn wel een beetje onze kindjes, toch?

via GIPHY

Bron: Famme.nl. Beeld: GettyImages

Ook interessant:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)