Hoe moet je omgaan met een geleidehond?

Hoe moet je omgaan met een geleidehond?
© Getty Images

Iedere laatste woensdag van april is het Internationale Dag van de Geleidehond. Op deze dag wordt extra aandacht gevraagd voor de slimme viervoeters die mensen met een beperking dag en nacht bijstaan. Maar hoe moet je eigenlijk omgaan met een geleidehond als je er een tegenkomt op straat?

Zelfstandig leven

Voor mensen met een beperking is het erg belangrijk om zo zelfstandig mogelijk te leven en op pad te kunnen gaan. Geleidehonden, ook wel assistentiehonden genoemd,  zijn daarvoor het ideale hulpmiddel. Na een maandenlange training staan ze hun baasje bij tijdens zijn dagelijkse activiteiten of loodsen ze hem probleemloos langs hindernissen op straat.

Daarnaast hebben geleidehonden ook een grote sociale meerwaarde: hun baasje komt meer buiten – want honden hebben natuurlijk hun dagelijkse wandelingen nodig – én hij wordt vaker aangesproken, omdat veel voorbijgangers toch wel nieuwsgierig zijn naar die slimme viervoeter naast hem.

Wat (niet) doen als je een geleidehond tegenkomt?

Labradors en golden retrievers worden het vaakst gekozen als geleidehond. Het zijn niet alleen lieve, slimme honden die graag werken, maar ze zien er ook nog eens erg schattig uit. Hoewel ze een hoge aaibaarheidsfactor hebben, kun je ze beter niet aanraken. Hoe moet je dan wel omgaan met een geleidehond? Enkele tips:

1. Leid de hond niet af

Geleidehonden worden getraind om zich te focussen op hun baasje en andere mensen en dieren te negeren. Als je hem afleidt, kan hij zijn baasje in gevaar brengen. Dat geldt niet alleen voor aanraken, maar ook voor lekkers geven of lieve geluidjes maken.

2. Houd je eigen hond op afstand

Honden zijn sociale dieren, maar wanneer de geleidehond aan het werk is, houd je je eigen hond best op afstand. In z’n vrije tijd mag de geleidehond natuurlijk wel lekker spelen en ravotten met soortgenootjes.

3. Spreek de baas aan voor je de hond benadert

Als je de hond wil benaderen, vraag dan eerst aan de baas of dit mag. Houd er ook rekening mee dat – net zoals gewone honden – geleidehonden het niet altijd fijn vinden om te worden aangehaald door vreemden. Respecteer altijd de keuze van de baas én van de hond!

4. Niet alle geleidehonden hebben dezelfde functie

Er bestaan verschillende soorten geleidehonden:

  • Blindengeleidehonden helpen blinden of slechtzienden om zich te verplaatsen, de straat over te steken of hindernissen te vermijden.
  • Hulphonden helpen hun baasje bij zaken zoals het openen van de deur of het aandoen van een jas.
  • Signaalhonden geven doven of slechthorenden het signaal dat de telefoon rinkelt, de deurbel gaat of er iets onopgemerkt op de grond valt.
  • ADL-honden helpen mensen met een beperking die niet visueel of auditief is, zoals personen met epilepsie of autisme.

Vind je het moeilijk om in te schatten wanneer welke soort hond aan het werk is? Spreek dan het baasje van de geleidehond aan. Meestal zal hij je graag uitleggen wat de taak van zijn hond is.

5. Een hond die rust of slaapt kan ook aan het werk zijn

Als je een hond ziet rusten of slapen, betekent dat niet dat hij niet aan het werk is. Zijn baasje kan ergens voor langere tijd zitten of stilstaan (op de bus bijvoorbeeld), terwijl de hond dat moment gebruikt om even uit te rusten. Als de hond een tuigje draagt, kun je er bijna altijd van uitgaan dat hij aan het werk is.

Bronnen: geleidehond.nl, vaph.be, coverbeeld: Getty Images

Lees ook:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)