Waarom die eerste liefde zo blijft hangen

Waarom die eerste liefde zo blijft hangen

De herinneringen aan onze eerste liefde, die blijven we koesteren. Maar hoe komt dat net? Relatietherapeute Rika Ponnet legt uit.

Die eerste erkenning

“In je puberteit komen vaak pijnlijke onbeantwoorde liefdes voor met veel onzekerheden tot gevolg. Die eerst echte relatie en de intieme verbondenheid die daarbij hoort, heeft dan ook een enorme impact op je identiteit: voor het eerst erkent iemand jou als man of als vrouw. Een mijlpaal in de richting van het volwassen leven.”

De onbeantwoorde vragen

“Veel tienerverliefdheden worden abrupt afgebroken: de afstand naar je vakantielief is onoverbrugbaar omdat je nog geen rijbewijs hebt, een plotselinge verhuizing gooit roet in het eten of je ouders stellen hun veto omdat ze vinden dat studies voorgaan. Omdat de breuk geen eigen keuze is, blijft het gevoel van de gemiste kans sluimeren: ‘Wat als hij nu toch de ware was?'”

De nostalgie naar de jeugdjaren

“Bij de meeste mensen hangt er rond de tienerjaren een zweem van nostalgie: de wereld lag nog voor je open. Op pakweg je veertigste heb je al meerdere ontgoochelingen gekend en sommige dromen zelfs netjes opgeborgen. Je hebt ook keuzes gemaakt waar je achteraf misschien niet zo gelukkig mee bent. Als je dan denkt aan je jeugdliefde, gaat dat automatisch gepaard met dat onbezorgde gevoel van je jeugdjaren, waardoor alles net een tikkeltje wordt ge├»dealiseerd.”

Bron: Libelle 39/2015 – Beeld: Getty Images

Lees ook zeker:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)