Getty Images

Kerstmenu: dit eten de meeste Belgen tijdens de feestdagen

Bijna Kerstmis! En dan schuiven we weer allemaal onze voeten onder tafel om te genieten van een heleboel lekkers en een portie qualitytime. En hoewel er de afgelopen 60 jaren heel wat veranderd is op vlak van tradities, kiest de Belg nog graag voor een traditioneel kerstmenu! 

Belgisch kerstmenu: wat ligt er op onze borden?

Vlees nog steeds hoofdrolspeler

‘Lekker van bij ons onderzocht de culinaire kerstgewoontes van de Belgen en wat blijkt? We houden best van ons kroketje, maar vooral van onze kalkoen. Of beter gezegd van vlees in het algemeen. Want bij meer dan 9 op de 10 Belgen (93%) staat er doorgaans vlees op het kerstmenu.

Liliane Driesen, woordvoerder van Lekker van bij ons:

  • “We zien dat er tijdens de kerstdagen traditiegetrouw iets vaker vlees op het menu staat.  Dat komt vooral omdat het plezier van authentieke gerechten centraal staat en we vaak terugkeren naar een traditioneel kerstgerecht.
  • Ook naast de kerstperiode blijft het duidelijk dat vlees nauw verweven zit in onze eetgewoonten.  
  • 8 op de 10 Belgen (87%) vinden dat vlees deel uitmaakt van onze Belgische eetcultuur en 80% daarvan vindt dat vlees simpelweg ingebakken zit in onze voedingsgewoontes.”
kerstmenu
Getty Images

Belgisch kerstmenu nog steeds zeer traditioneel

Een traditioneel Belgisch kerstdiner bestaat meestal uit 3 tot 4 gangen. Op kerstavond en op kerstdag wordt meer dan 80% van de warme maaltijden bereid door de gastvrouw of -heer. Toch zien we steeds meer dat het bereiden van het kerstmenu vaker verdeeld wordt onder de genodigden.

Trendwatcher en psycholoog Herman Konings licht toe: 

  • “In tegenstelling tot zo’n 50 jaar geleden, wanneer de vrouw zich tijdens het hele kerstfeest in de keuken verschanste, willen de gastvrouwen en -heren vandaag tijdens de kerstdagen zo weinig mogelijk tijd in de keuken doorbrengen. Ze willen hun tijd spenderen met de familie, die ze doorheen het jaar erg weinig zien.
  • De opkomende trend van afhaalmaaltijden en feestelijke foodboxen past dan ook perfect in dit verhaal.
  • Maaltijden die gedeeld moeten worden zoals gourmet en fondue blijven populair tijdens de feesten.
  • Ook populair is het concept van ‘bring your own dinner’ waarbij elk gast zijn eigen gerecht meebrengt, zodat kosten en moeite meteen gedeeld worden.”

 

Bron: VLAM

Ontdek nog meer lekkers voor op je kerstmenu:

 

Partner Content