Kerstbuche: 10x anders

Kerstbuche: 10x anders

Hou je van traditie? Dan mag een kerstbuche niet op je feesttafel ontbreken! Drie heerlijke recepten én een woordje uitleg over deze lekkere gewoonte.

Van waar komt de traditie?

Kerstbuche of kerststronk is een traditioneel gebak dat in België, Frankrijk en nog wat andere landen geserveerd wordt met Kerstmis.

Het is een gebak in de vorm van een boomstronk – de ene keer al duidelijker zichtbaar dan de andere keer – en dat meestal uit een rolbiscuit bestaat, gevuld met boterroom, confituur of ander lekkers. De buitenkant wordt vaak ook afgewerkt met boterroom en versierd zoals de schors van een boom.

Het gebak verwijst naar de boomstronk die eeuwen geleden als heidens gebruik in elke familie tijdens de winterzonnewende – de kortste nacht van het jaar, op 21 december – werd opgestookt om geluk te brengen in het nieuwe jaar. Hoe langer de stronk brandde, hoe meer geluk. Vrij vertaald naar nu: hoe lekkerder de buche, hoe gelukkiger we zijn!

Aan de slag

Deze drie heerlijke kerstbuches maak je allemaal met hetzelfde basisrecept. Alleen de afwerking verschilt.

  • Verwarm de oven voor op 220°C. Klop 5 eieren met 150 g fijne kristalsuiker in de keukenrobot of met de mixer witschuimig, tot de suikerkorrels opgelost zijn. Roer er 2 el melk door.
  • Zeef 150 g zelfrijzende bloem en spatel ze voorzichtig door het eimengsel. Strijk het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak 7 à 10 minuten in de oven. Laat afkoelen.
  • Strooi wat suiker op de biscuit. Leg er een theedoek bovenop en leg daar een grote snijplank of bakplaat op. Draai voorzichtig om, haal het bakpapier weg en rol je biscuit op. Laat afkoelen.
  • Rol de biscuit weer open en werk je kerstbuche verder af volgens het gekozen recept.

Kiezen maar!

Ontdek meer:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)