
5 veelgemaakte fouten bij glutenvrij koken – en hoe het wél moet
Glutenvrij koken is niet altijd even makkelijk, wij helpen je een handje en zetten 5 veelgemaakte fouten op een rijtje en hoe ze te vermijden.
Fout 1: Onvoldoende etiketten lezen
Gluten zitten niet alleen in tarwe, rogge en gerst, maar ook in verborgen ingrediënten zoals sauzen, bouillonblokjes of marinades. Beginners vergeten soms de labels goed na te kijken, waardoor ze onbewust toch gluten binnenkrijgen.
Fout 2: Te veel vertrouwen op kant-en-klare producten
De meeste supermarkten hebben tegenwoordig een uitgebreid aanbod aan glutenvrije koekjes, brood en pasta, maar die zijn vaak duur én minder voedzaam. Zelf koken met pure, natuurlijke ingrediënten is goedkoper, gezonder en vaak smaakvoller.
Fout 3: Te sterk focussen op broodvervangers
Wie start met glutenvrij koken, vervangt vaak enkel klassiek brood, pasta of gebak door de glutenvrije variant. Maar glutenvrij koken wordt veel leuker en gevarieerder als je vertrekt vanuit natuurlijke glutenvrije ingrediënten: rijst, quinoa, aardappelen, peulvruchten, groenten.
Fout 4: Te weinig oog hebben voor hygiëne
Een op het eerste zicht glutenvrije maaltijd kan alsnog gluten bevatten als ze in aanraking komt met snijplanken, broodroosters, pannen of lepels die voor gewone producten zijn gebruikt. Gebruik dus een ander mes, een schone snijplank en aparte roerlepels als je kookt.
Fout 5: Te weinig variatie in je eetpatroon
Veel mensen blijven hangen in een beperkt aantal veilige gerechten die ze snel op tafel zetten. Het risico is een tekort aan vezels. Varieer dus met peulvruchten en veel groenten.
Zelf aan de slag?
Meer lezen