Vegetable stir-fry with rice --- Image by © the food passionates/Corbis

Geen vlees vereist: eet je ijzersterk met groenten en fruit

Een tekort aan ijzer door geen of minder vlees te eten kan makkelijk vermeden worden. Althans, als je de juiste voeding kiest. Deze zes combinaties – goedgekeurd door voedingsdeskundigen – geven je lichaam voldoende van het vitale mineraal.

1 + 1 = 3

Wanneer je van plan bent om minder rood vlees te eten, kun je je ijzerlevel op peil houden door het eten van de juiste groenten en fruit. Vele soorten bevatten immers ook voldoende ijzer. Alleen wordt het niet zo makkelijk opgenomen in ons lichaam, omdat ze veel sneller verteren. Gelukkig bestaat er een simpel trucje dat ervoor zorgt dat het ijzer uit groenten tot zes keer meer en sneller wordt opgenomen in het lichaam. Dat trucje heet vitamine C! Wanneer je de twee samen eet, kun je ervan op aan dat je je dagelijkse behoefte aan ijzer binnen hebt

IJzersterke combinaties!

Hieronder vind je zes ijzerrijke plantaardige voedingsmiddelen gecombineerd met een vitamine C-bommetje. Er zijn tal van combinaties mogelijk, dus laat je creativiteit de vrije loop!

spinazie (Fe)  + rode paprika (C)

broccoli (Fe) + tomaat (C)

zwarte bonen (Fe) + rodekool (C)

wittekool (Fe) + sinaasappel (C)

linzen (Fe) + wortel (C)

donkere chocolade (Fe) + aardbei (C)

Pas op met wijn, koffie, thee of calcium

Er bestaan ook voedingsmiddelen die de opname van ijzer door het lichaam in de weg staan. Indien je ijzertekort hebt, combineer je ijzerrijke voedingsmiddelen beter niet met voeding of drank waarin veel tannines zitten. Ook calcium maakt ijzeropname moeilijker. Dus wanneer je extra ijzerreserve wenst op te bouwen, vermijd dan koffie, thee of wijn en calciumsupplementen voor of bij de maaltijd.

Bron: health.com. Beeld: Corbis.

 

Partner Content