Summer Table Scape Horizontal

6x voedingstips voor meer fut en energie

Door De Redactie

Beter eten om meer fut te krijgen? Ja, natuurlijk! Ons lichaam heeft nood aan de juiste voedingsstoffen. En al zeker in de winter. Met deze extra tips van diëtiste Valerie Smeets lukt het zeker.

Koop seizoensproducten

Die zijn vers en bevatten veel vitamines. Op dit moment kun je kiezen voor kolen, spruitjes, witloof, rapen, winterwortelen, pastinaak, pompoen, paddenstoelen, venkel, appelen, bananen, druiven, kiwi, sinaasappelen, mandarijnen en pompelmoezen.

Maak een goed ontbijt

Een ideaal ontbijt bestaat uit trage koolhydraten. Havermout is bijvoorbeeld heel voedzaam.

Hou je vitamine C op peil

Die bevordert het herstel en verhoogt de weerstand. Eet veel sinaasappelen, appelen, mandarijntjes en kiwi’s, en groenten zoals boerenkool en broccoli.

Eet twee tot drie stukken fruit per dag

Fruit zit boordevol vitamines, vezels en andere gezonde voedingsstoffen. Laat je niet wijsmaken dat fruit ongezond is omdat er veel suiker in zit. Het bevat inderdaad (ongeraffineerde) suikers, maar ook veel vezels, en die zorgen ervoor dat de suiker langzaam door je lichaam wordt opgenomen. Zo voorziet fruit je langere tijd van energie. Dat is iets anders dan het effect van toegevoegde suiker in bijvoorbeeld koekjes. Daarvan krijg je een korte ‘suikerkick’, maar omdat de afbraak van die suiker zoveel energie
kost, wordt die altijd gevolgd door een suikerdip.

Drie sinaasappelen persen is niet gelijk aan drie sinaasappelen eten

Als je een sinaasappel perst, gaan alle vezels verloren en verdwijnt de trage opname van
de suikers.

Neem genoeg vitamine D op via zon- en daglicht

Kom dus voldoende buiten. Daarnaast eet je best regelmatig vette vis, zoals zalm, haring en makreel. Ook eierdooiers bevatten veel vitamine D. Drie eieren per week mag je zeker eten.

Partner Content