Zeven zalige zomerbroodjes

Zeven zalige zomerbroodjes

Ook in de zomer kan een zelfgebakken broodje smaken, bij de barbecue of het buffet of gewoon voor de lunch. Sluit de ogen, snuif die kruidige geuren maar op en je waant je zo in warmere oorden.

De zomer is hét moment om te experimenteren met hartige broden. Kneed wat olijven door het deeg, voeg wat gehakte verse kruiden en enkele zongedroogde tomaten toe… Of neem eens een kijkje over de grenzen: van die heerlijke fougasse uit Frankrijk of hartige focaccia uit Italië krijg je zo een vakantiegevoel.

Focaccia

Focaccia is een plat Italiaans brood dat oorspronkelijk in de haard (‘focus’) gebakken werd. Het lijkt wel op een dikke pizza. Vaak worden er olijfjes, zongedroogde tomaten of kruiden door gemengd. Je kunt het eten als bijgerecht bij een Italiaans buffet, maar ook belegd met een plakje kaas of ham is het heerlijk!

Courgettebroodjes

Elk jaar weer hetzelfde liedje: er zijn te veel courgettes tegelijk rijp in de tuin… Pak daarom eens uit met een heerlijk courgettebroodje in plaats van de zoveelste stoofschotel of soepgerecht.

Tortano

Binnenkort een picknick gepland? In dit gevulde brood uit Italië zit het beleg er al in.

Fougasse

Fougasse is de Provençaalse variant van de Italiaanse focaccia. Het brood is meestal ingesneden zoals een blad en ziet er dus wel een beetje anders uit. Er bestaan zoete en zoute fougasses.

Ciabatta

Je zomerse broodje kaas smaakt nog lekkerder als je er zo’n knapperige ciabatta voor gebruikt. Het rechthoekige broodje komt oorspronkelijk uit Como.

Brood met ui en rozemarijn

Zalig met een laagje goede boter erop bij het buffet: kruidenbrood. Je kunt naar hartenlust variëren met de kruiden. Ui, knoflook of sjalot stoof je best eerst even aan, gehakte kruiden kun je gewoon door het deeg kneden. Probeer ook eens wat gesnipperde ham of uitgebakken spekreepjes door het deeg te kneden: heerlijk hartig.

Broodje op een stokje

Spelen met brood mag! Waarom moeten het altijd sneetjes zijn? Deze broodjes op een stokje zijn een origineel bijgerecht voor je barbecue.

Oeps, niet te vochtig?

Als je in de zomer aan het bakken slaat, zijn er wel wat dingen waar je op moet letten:

  • Als het water of de andere ingrediënten te warm zijn, zal het deeg heel snel rijzen maar ook weer in elkaar zakken.
  • Bewaar je bloem daarom op een koele en droge plaats, en gebruik koud water uit de kraan of zelfs uit de koelkast.
  • Het rijzen duurt dan misschien iets langer, maar je loopt niet het gevaar dat het brood inzakt.
  • Gebruik, als het recept om melk vraagt, ook liever melkpoeder en water dan verse melk, want die kan zuur worden. Je hebt 3 el melkpoeder nodig voor 250 ml water.

Ook lekker:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)