Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Dit moet je weten over verse keukenkruiden

Door De Redactie

Klassieke munt, citroentijm, peterselie, rozemarijn,...Stuk voor stuk heerlijke kruiden. Groenspecialist Angelo Dorny vertelt in 'De Eerste Show' waar je je kruiden het beste koopt en hoe je ze zelf kan zaaien.

Klassieke munt, citroentijm, peterselie, rozemarijn,…Stuk voor stuk heerlijke kruiden. Groenspecialist Angelo Dorny vertelt waar je je kruiden het beste koopt en hoe je ze zelf kunt zaaien.

Als je zelf een kruidentuin wil aanleggen, bekijk dan zeker eens het complete stappenplan vol praktische tips.

Je kunt je kruiden in de supermarkt of in een tuincentrum kopen. De supermarkt is natuurlijk heel gemakkelijk. Je koopt je kruiden, je gebruikt ze in de keuken of je plant ze meteen. In het tuincentrum zijn de kruiden wel veel steviger. Ze zullen dan ook langer in je tuin groeien. Het nadeel is dat je wel geduld moet hebben. Het resultaat laat langer op zich wachten.

Kruiden die je zelf kunt planten:

  • Munt: woekert enorm en kan tot 80 cm hoog worden. TIP: Zet het in een pot, dan wordt de plant niet enorm groot.
  • Cintroentijm: past perfect bij visgerechten, fruitsalades en warme groenten.
  • Peterselie: groeit in halfschaduw. Houdt van de zon en humusrijke, vochthoudende, frisse grond. Je kunt het perfect in een pot planten, in de serre of op je vensterbank.
  • Basilicum: Als je het buiten in de volle grond wilt planten, doe je dit best vanaf half mei. Zorg zeker voor een plaatsje beschut tegen regen en wind.
  • Rozemarijn: wordt vaak gebruikt bij vleessoorten. Zoals lamsvlees, gevogelte of wild. Plaats de rozemarijn in een zonnige plaats.
  • Ananassalie: vorstgevoelig. De salie wordt bij ons meestal als éénjarige plant gebruikt, maar op een beschutte plaats met extra bescherming kan hij doorgaans wel overwinteren. Je kunt hem ook binnen op een koele plaats met veel licht plaatsen. Op het einde van het seizoen komen er mooie eetbare bloemen aan. TIP: Zet de salie niet in de volle zon.
  • Stevia: suikervervanger. Geef gerust een beetje voeding bij om de 3 à 4 weken. De plant staat niet graag in een vochtige grond.
  • Citroenverbena: Hier kun je lekkere thee mee maken. Het heeft een kalmerende werking en positieve invloed op de spijsvertering. Heb je last van stress? Maak een tasje thee met citroenverbena.

Tips

  • Vanaf maart kun je beginnen zaaien. Het kan in die periode nog weleens vriezen, dus toch nog opletten, want vorst is niet lief voor je plantjes.
  • Elke plant heeft een andere verzorging nodig. Wees dus voorzichtig en zoek altijd even op hoeveel water de plant nodig heeft of het in het licht mag staan.
  • Oefen veel geduld bij het planten. Het heeft tijd nodig.

Zodra je de eerste kruiden gaat oogsten, kun je er de heerlijkste gerechten mee bereiden!

Video:

Ook interessant: