Zo heb je altijd verse kruiden bij de hand

Zo heb je altijd verse kruiden bij de hand

Wat gesnipperde peterselie over de soep, enkele blaadjes basilicum op je pasta of wat gesnipperde dille over je zalm: verse tuinkruiden maken je gerechtjes af. Je kunt ze makkelijk zelf kweken, in een bak op het terras bijvoorbeeld.

Hoe maak je zo’n kruidenbak?

Voor een kruidentuintje heb je niet veel nodig: een grote bloembak, een oude zinken teil of een stevige houten krat is al voldoende. Of je koopt een (halve) vierkantemeterbak.

Om in het achterhoofd te houden:

  • De meeste kruiden houden niet zo van nattigheid: zorg daarom dat er een goede afwatering is in de bak (leg bijvoorbeeld kiezels op de bodem) en meng 1/3 zand door de aarde waarmee je ‘m gaat vullen.
  • Kruiden met houtige takjes (zoals rozemarijn, tijm, oregano…) die houden van de zon, zet je best bij elkaar. ‘Zachtere’ kruiden die wat meer water nodig hebben, zoals bieslook, peterselie en basilicum, ook.
  • Kruiden die hoger groeien (citroenmelisse bijvoorbeeld) zet je in een grote bak best achteraan, of in een aparte pot.
  • Ook woekeraars, zoals munt, plant je best in een aparte pot om te vermijden dat ze alles overgroeien. De lager blijvende soorten of de soorten die je vaak gebruikt, plant je best vooraan.
  • Daarna is het een kwestie van geregeld water te geven én geregeld te knippen. Zo krijg je mooie bosjes en geen doorgeschoten planten.

Makkelijke kruiden voor instant succes

  • peterselie – zowel blad- als krulpeterselie
  • basilicum
  • bieslook
  • tijm
  • oregano
  • rucola
  • rozemarijn
  • munt

En dan… aan de slag met deze kruidige receptjes

Lees ook

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)