‘Bake Off Vlaanderen’: dit zijn de gouden baktips van de kandidaten (én de jury!)

Door Jolien Thieleman

Bakkend Vlaanderen kan haar hartje weer ophalen, want ‘Bake Off Vlaanderen’ is weer helemaal terug met een suikerzoet derde seizoen. Wij vroegen de tien kandidaten én de jury naar hun beste baktips!

Lorentia (26): volg goed je recept

“Bij patisserie is het heel belangrijk dat je precies werkt. Volg daarom altijd heel goed je recept, zeker als je voor de eerste keer een bepaald gebak maakt. Als je creatie gelukt is, kun je achteraf nog altijd enkele dingen naar je hand zetten en met smaken experimenteren, maar zo heb je de basis alvast mee.”

Greet (39): durf!

“Mijn ultieme baktip? Durf meer! Als je aan het bakken bent, vertrouw dan op je gevoel en doe wat volgens jou het beste lijkt. Durf meer te proberen op het vlak van smaken, ingrediënten en noem maar op. Ik doe bijvoorbeeld vaak Griekse yoghurt in mijn gebak als (gedeeltelijke) vervanging voor boter. Negen van de tien keer is dat een succes, soms mislukt het … Maar ach, dat is de schoonheid van het bakken.”

Trien (42): proef genoeg

“Net zoals tijdens het koken, mag je gerust ook tijdens het bakken in de potten zitten. Regelmatig proeven is volgens mij het allerbelangrijkste (én het leukste) tijdens het bakken. Zo merk je snel of er bijvoorbeeld genoeg suiker of kruiden in zitten en kun je de hoeveelheden nog wat aanpassen vooraleer je het in de oven schuift.”

Sara (26): bak met vallen en opstaan

Probeer zoveel mogelijk uit tijdens het bakken: het kan echt geen kwaad als eens iets mislukt. Vallen en opstaan hoort bij het hele bakproces en je leert er alleen maar mee. Blijf oefenen en blijf proberen, dat is nog zo leuk!”

Patricia (30): vertrouw op je neus

“Niets zo zalig dan de geur van vers gebak in de oven. Vertrouw daarom op je reukzin: eens de geur zich in je keuken begint te verspreiden, dan is je gebak bijna klaar en kun je je best klaar houden om het uit de oven te halen. Het enige wat je dan nog moet doen, is genieten!”

Tine (40): bak met liefde

“Het klinkt misschien cliché, maar ik zou zeggen: bak met liefde en neem er je tijd voor. Een taart waar je veel moeite insteekt, ziet er dikwijls mooier uit én zal vaak beter smaken. Zo’n mooi gebak is ook leuk om af te geven aan iemand die je graag ziet.”

Philip (33): gebruik zout in je gebak

Mijn geheim ingrediënt tijdens het bakken is zout. Weest niet bang om een goede snuif in je recept te verwerken: het zal er zeker niet voor zorgen dat je gebak zout smaakt, maar zal de smaken van je gebak net naar boven brengen en voller en rijker maken. Zeker eens proberen, dus.”

Jaline (18): bak op je gemak

“Hou je eigen bakstijl aan, want daar ben je waarschijnlijk het best in. Dat zie je ook in de ‘Bake Off’-tent. Probeer daarbij je stress onder controle te houden, want die kan je parten spelen. In ‘Bake Off’ sta je onder tijdsdruk, maar thuis kun je rustig de tijd nemen om je gebak voor te bereiden en af te werken. En om ervan te genieten, natuurlijk!”

Peter (40): oefening baart kunst

“Mijn tip: heb geen schrik tijdens het bakken en probeer gewoon wat dingen uit. Met een beetje opzoekwerk kom je al een heel eind. Oefening baart kunst en ook al ziet je gebak er niet uit zoals je zou willen, het zal ongetwijfeld nog wel lekker smaken.”

Jan (61): geniet met volle teugen

“Niets dat zo ontspannend kan zijn dan bakken. Je maakt je hele hoofd leeg en focust je volledig op je gebak. Zet daarom de radio aan, luister naar muziek en geniet van het bakken. Wat mooi meegenomen is, is dat je achteraf iets lekkers kunt geven aan je geliefden. Ook dat is iets om van te genieten: andere mensen van je gebak zien genieten.”

Tip van de jury: neem je tijd

“Mijn tip? Leg de lat niet te hoog van in het begin“, raadt jurylid Regula Ysewijn aan. “Ik ben bijvoorbeeld begonnen met één kookboek thuis, waar ik als klein meisje telkens hetzelfde recept uit maakte. Op termijn begon ik te experimenteren en voegde ik ingrediënten, zoals appelen, peren, krieken en chocolade toe. Met dat ene recept maakte ik tientallen variaties. Zo begon ik te begrijpen hoe bakken in elkaar zit en kreeg ik meer zelfvertrouwen in de keuken. Vandaag de dag wordt de stap van een eenvoudige cake bakken dikwijls overgeslagen, en wordt meteen overgegaan tot een moeilijker gebak. Begin daarom soms eens bij het begin.”

Collega-jurylid Herman Van Dender: “Neem de tijd om te bakken. In de ‘Bake Off’-tent hebben de bakkers maar een beperkte tijd, maar thuis doe je wat je wilt. Als je een taart wilt bakken, kan het bijvoorbeeld zeker geen kwaad om de dag ervoor al te beginnen. Zo kan ze rustig opstijven in de koelkast en is ze perfect koel om af te werken.”

“In dat opzicht hebben Herman en ik dezelfde tip”, vult Regula nog aan. “Neem je tijd. Gun jezelf tijd om de kunst van het bakken onder de knie te krijgen en om je gebak effectief te bakken en af te werken. Het is geen goed idee om de dingen te overhaasten, maar geniet er vooral van!”

Beelden: VIER

Meer over ‘Bake Off’:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content