De lekkerste chocoladepasta maak je makkelijk zelf

En dat is nog maar een van de vele chocoladetrucjes die je hier kunt lezen en leren. Laat je helemaal gaan…

Truc 1: chocoladesaus wordt chocoladepasta

Chocoladesaus maak je door  (pure) chocolade au bain-marie te laten smelten met een flinke scheut room, gesuikerde gecondenseerde melk of gewoon een scheut volle melk. Zet je wat er overblijft in de koelkast, dan zal dat restje homemade chocoladepasta er niet lang blijven staan, geloof ons!

Truc 2: decoratieve chocoladekrullen maken?

Wil je decoratieve chocoladekrullen om je dessert of taart mee te versieren? Met een gewone dunschiller lukt dat prima: ‘schil’ de chocolade gewoon langs een kant van het tablet af.

Truc 3: in een kommetje van chocola

Met chocolade kun je decoratieve ‘kopjes’ maken om bijvoorbeeld een ijsje in te serveren.: dompel een opgeblazen waterballonnetje met de bolle kant in een kom gesmolten chocolade en plaats die op een rondje gesmolten chocolade dat je op bakpapier hebt gelepeld. Als de chocolade gestold is, kun je de ballon stuk prikken en het chocolade kommetje aan het ‘voetje’ voorzichtig losmaken van het bakpapier.

Truc 4: chocolade smelten doe je zo

Chocolade smelt je best niet rechtstreeks op het vuur: het brandt namelijk heel snel aan, omdat er – zeker in onze goede Belgische chocolade – meestal niet veel vetstof zit. Breek de chocolade in stukken en doe die in een ronde plastic of metalen mengkom, die met de onderkant in een flinke steelpan past. Zet deze, met water in, op het vuur en de chocolade zal perfect smelten. Roer af en toe om.

Truc 5: één twee drie, in de microgolfoven

Kan ook! Kies best wel voor de couverture-chocolade die ook patissiers en chocolatiers gebruiken: die bevat iets meer vet en verbrandt daardoor minder makkelijk. Breek de chocolade in stukken en doe ze in een plastic kom die in de microgolf kan. Verwarm 15 à 20 seconden en roer om. Herhaal dit tot de chocolade volledig gesmolten is.

Truc 6: met glans geslaagd

Als je wilt dat de chocolade waar je je truffels in dompelt of waarmee je je taart overgiet, mooi blijft glanzen nadat hij gestold is, moet je hem eerst tempereren: smelt de in stukken gebroken choocolade in de microgolfoven (zie Truc 5) , en roer tot een homogene massa. Roer er daarna wat koude chocolade in kleine stukjes door tot deze volledig gesmolten zijn. Dompel een koud mes in de chocolade en laat stollen. Als de chocolade gelijkmatig en glanzend gestold is, is het tempereren gelukt.

Truc 7: chocolade raspen als een pro

Leg de chocolade een uurtje van tevoren in de koelkast zodat hij goed hard is. Een fijne laser-scherpe rasp is daar prima voor geschikt, maar met je ‘old school’ muskaatnootrasp lukt het even goed.

 

 

Partner Content