Melted chocolate frosting being stirred in a mixing bowl

Chocolade smelten: zo doe je dat!

Door De Redactie

Niks verleidelijker dan een dessert met chocolade... Verwen je je liefste voor Valentijn met chocolademousse of -gebak? Lees dan hier hoe je die chocolade het beste kunt smelten.

Gerechten met chocolade zijn altijd een schot in de roos. Wij snoepen dan ook naar hartelust van witte, bruine, zwarte én ja, zelfs roze chocolade! Is een dessert zonder chocolade voor jou geen optie? Dan is chocolade smelten een kunst die jij onder de knie moet krijgen.

Hoe ga je te werk?

  1. Hak de chocolade in stukjes van gelijke grootte of gebruik chocoladedruppels. Zo kan chocolade gelijkmatig smelten.
  2. Chocolade kun je smelten au bain-marie. Doe hem in een hittebestendige kom en zet die op een pan met lichtjes kokend water. Let erop dat er geen waterdruppels of stoom in de kom terechtkomen en dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Laat de chocolade zachtjes smelten en roer geregeld om.
  3. Je kunt chocolade ook in de microgolfoven smelten. Doe hem in een geschikte schaal of kom en zet 30 seconden op vol vermogen in de microgolfoven, roer om, en herhaal tot de chocolade volledig gesmolten is en mooi glanst.

Hoe kies je de juiste chocolade?

Chocolade is er in heel veel soorten en kwaliteiten. Algemeen geldt: hoe hoger het percentage cacao, hoe beter de smaak en textuur van de chocolade. Goede chocolade heeft een gladde structuur zonder korrels en een volle chocoladesmaak. Hij smelt op de tong en voelt niet kleverig of vet aan.

  • Zwarte, pure of fondantchocolade is donker van kleur en slechts licht gezoet. Hij bevat minder suiker, daarom wordt hij soms bittere chocolade genoemd.
  • Aan melkchocolade worden melkbestanddelen en melkvetten toegevoegd. Deze lichtbruin gekleurde chocolade smaakt behoorlijk zoet.
  • Witte chocolade is eigenlijk geen echte chocolade, omdat hij van cacaoboter gemaakt is en geen cacao bevat. De smaak is meestal erg zoet.

En nu aan de slag!

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content