Dit zijn de populairste groenten!

Dit zijn de populairste groenten!

Benieuwd wat de populairste groenten zijn in ons land? Wij zochten het voor je op én verzamelden wat recepten met al dat lekkers.

Voor de cijfers namen we een kijkje in de statistieken van de VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. Daar vernamen we dat we in 2014 (de meest recente beschikbare cijfers) 1% minder verse groenten kochten dan voorgaande jaren. Gemiddeld kochten we 40,2 kg verse groenten (dus geen diepvries, blik, bokaal…) per Belg, voor zo’n 88 euro. Als je dat gewicht deelt door 365 dagen, dan kochten we per dag 110 g verse groenten.

Maar welke groenten zijn nu het populairst?

Met stip op 1: tomaten

Verbaast ons niks: tomaten – in alle kleuren, vormen en maten – zijn heel veelzijdige groenten en zijn zowel lekker rauw als in allerlei warme bereidingen. We eten er maar liefst 6,3 kg per jaar van, per Belg. Bewaar ze liefst niet in de koelkast, daar worden ze melig van.

Lees ook tomaten pellen: zo doe je dat


2. Wortelen

Nog zo’n alleskunners zijn wortelen: lekker geraspt, gestoomd, gekookt, in soep of stoemp of zelfs in cake! We spelen er per jaar 5,9 kg van binnen. Worteltjes zijn bovendien een echte kinderfavoriet.

Lees ook Wortelen kopen, bewaren en bereiden


3. Ui

Voor bijna elk recept heb je uien nodig – geen wonder dus dat ze op drie staan in deze toptien. We kopen per persoon per jaar 4,5 kg uien. Om aan te stoven als basis voor een soep of saus, of om te gebruiken in een bereiding zoals uiensoep of gevulde uien.

Lees ook Uien snijden zonder tranen


4. Witloof

Onze nationale trots! We kopen per jaar maar liefst 3,3 kg witloof per inwoner. Ons favoriete gerecht ermee (en dat van jullie ook blijkbaar) is gegratineerd witloof, maar ook in soepen en slaatjes is het heerlijk.

Lees ook 8 x lekker met witloof


5. Sla

2,6 kg sla per Belg ging er in 2014 over de toonbank. Dat is behoorlijk veel, als je bedenkt hoe weinig een blaadje sla weegt. Als basis voor een salade, tussen een broodje of wat origineler, als hoofdingrediënt voor soep: sla is een interessante groente om altijd in huis te hebben.

Lees ook Doe sla eens niet in een salade


6. Prei

Prei is familie van de ui en geeft minstens evenveel smaak – daarom wordt prei vaak als basis in bouillons gebruikt, bijvoorbeeld, maar ook in echte groentegerechten komt hij volledig tot z’n recht. In 2014 kochten we 2 kg verse prei per Belg.

Lees ook 5 x gezond koken met prei


7. Paprika

Oorspronkelijk komt de paprika uit Midden-Amerika, maar inmiddels is hij ook bij ons goed ingeburgerd. We kopen er 1,7 kg per jaar van. De groene (onrijpe) paprika’s zijn een beetje bitter, de gele, oranje en rode varianten smaken iets zoeter. Bewaar ze liever niet in de koelkast, daarvan gaat de smaak achteruit.


8. Champignons

Lekker in stoofpotjes, soepen en sauzen, of doodgewoon op een toast: champignons staan ook in de toptien van de populairste groenten. Echt zo’n groente die het allerlekkerste is vers – gedroogde exemplaren of champignons uit blik zijn handig om in huis te hebben, maar de smaak is niet te vergelijken met the real stuff. We kopen er jaarlijks 1,4 kg van.

Lees ook 6 originele ideeën met champignons


9. Courgette

Makkelijk te verwerken in soep of saus, maar ook lekker gevuld of in plakjes gegrild: courgette is een topper in de groenteafdeling. We kochten er 1,4 kg per Belg van in 2014.

Lees ook 14 ideetjes met courgette


10. Bloemkool

Steeds populairder, onder andere door nieuwe bereidingen zoals bloemkoolpizza en in de oven geroosterde bloemkool. Maar wij vinden ze ook nog altijd lekker met kaassaus en gebraad! Er werd in 2014 1,2 kg bloemkool per Belg gekocht.

Lees ook Doen met bloemkool

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)