Eten ontdooien doe je zó

Door De Redactie

Geen idee hoe je eten uit de diepvries kan ontdooien? Hier ontdek je drie manieren om het veilig en goed te doen. 

In de koelkast

  • Heb je nog een lekker stukje vlees of vis in de diepvries liggen? Haal het ongeveer 24 uur vóór je het wilt klaarmaken uit de diepvries. Heb je een hele braadkip in de diepvries, dan zal die meer tijd nodig hebben om te ontdooien.
     
  • Leg het bevroren voedesel op een bord of in een schaal en plaats het in de koelkast. Zorg dat het zeker niet kan lekken in je koelkast en op andere etenswaren.
     
  •  Zorg dat de temperatuur in je koelkast ongeveer 4 graden Celsius bedraagt.
     
  • Maak het ontdooide voedsel zo snel mogelijk klaar eens het is ontdooid. Gehakt, vis en gevogelte eet je best binnen de twee dagen na ontdooiing op. Lamsvlees, rundsvlees, varkensvlees of een gebraad maak je best tussen drie à vijf dagen na ontdooiing klaar.

In koud water

  • Plaats het bevroren voedsel in een waterdicht en luchtdicht zakje. Zo kan het eten geen water absorberen.
     
  • Vul je spoelbak met koud water (of een andere teiltje) en leg daar het zakje met eten in. Ververs het water om de 30 minuten met nieuw koud water. Herhaal dit tot alles ontdooid is. Voor een stukje vlees van 0,5 kg zal dit ongeveer één uur duren. Een gebraad van meer dan 1,5 kg zal meer dan twee uur nodig hebben om op deze manier te ontdooien.
     
  • Maak het ontdooide eten onmiddellijk klaar. Wil je het niet op dat moment opeten? Bereid het dan eerst en stop het daarna in de diepvriezer.

In de microgolfoven

  • Leg het bevroren in een kom die in de microgolfoven mag geplaatst worden. Laat het ontdooien met de defrost-stand van je magnetron. Als jouw toestel deze functie niet heeft, zet het vermogen dan gewoon op de helft om eten te ontdooien. Anders zal de buitenkant garen en de binnenkant bevroren blijven.
     
  • Kijk eens in je gebruiksaanwijzing van je toestel hoelang het bevroren voedsel in de microgolfoven moet. Meestal staan daar aanwijzingen afhankelijk van het gewicht van het voedsel.
     
  • Bereid het ontdooide voedsel onmiddellijk. Wil je het niet op dat moment opeten? Bereid het dan eerst en stop het daarna in de diepvriezer.

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."