Koken aan tafel: 9x lekkers met gourmet en fondue

Door Rani Merckx

Gezellig je eigen diner ‘klaarmaken’ aan tafel met vrienden en familie, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan. Op oudejaarsavond kiezen we resoluut voor eenvoud én gezelligheid met klassiekers zoals gourmet of fondue!

Maaltijden die gedeeld moeten worden zoals gourmet en fondue blijven populair tijdens de feesten. Ga je voor de klassieke fondue bourguignonne of een kaasfondue? Of heb je de Chinese variant al eens uitgeprobeerd?

Fan van fondue

Op basis van olie

Voor een oliefondue gebruik je een neutrale olie, zoals druivenpitolie. Je kunt ‘m kant-en-klaar kopen, in je pannetje doen en opwarmen tot 180°C. Kies voor een metalen fonduestel waarvan je de temperatuur goed kunt regelen. Als de olie te heet is, zal je vlees verbranden. Is de olie niet warm genoeg, dan zal je vlees geen lekkere korst krijgen. Controleer de temperatuur dus goed!

Op basis van bouillon

De basis is een bouillon van vis, groenten, gevogelte of zelfs wild. Je kunt er dan gehaktballetjes, stukjes wild, vis, schaal- en schelpdieren of zelfs groenten in een tempurabeslag in garen. Je gebruikt een kant-en-klare fond, maar je kunt ook aan de slag met zelfgemaakte bouillon. Eenmaal je de bouillon aan de kook hebt gebracht (100°C) kun je starten. Doe er niet te veel stukjes tegelijk in, want dan koelt de bouillon snel af.

Gouden fondueregels

  • Vul het fonduestel slechts voor 1/3 met de olie.
  • Test met behulp van een stukje brood of de olie warm genoeg is.
  • Dep vlees/vis steeds goed droog voor je ze op je vorkje prikt.
  • Voorzie aparte borden voor de rauwe en gekookte stukken vis/vlees.

4x feestelijk met fondue
Makkelijk met gourmet

Je plakjes vlees op de hete plaat bakken, terwijl je gezellig keuvelt met je tafelgenoten: gourmet is een topper voor oudejaarsavond!

Gouden gourmetregels

  • Voorzie lekker veel soorten smeltkaas die je in de pannetjes kunt smelten. Ook leuk: mini-omelet, mini-pizza of mini-pannenkoek, hartig én zoet.
  • Geen pannetjes? Kies voor groenten die aangenaam grillen, zoals zuiderse groenten en stevige wintergroenten. Lekkere combinaties zijn champignons en kruidenkaas of aubergine, tomaat en mozzarella.
  • Ook plakjes tofu, halloumi en fruit doen het goed. Denk bijvoorbeeld aan ananas, appel en sinaasappel die je heerlijk kunt karamelliseren met een beetje honing.

4x verrassend anders op de plaat
Voor de visliefhebber

Visfondue is een prima idee voor een feestelijk etentje: je hebt er weinig werk mee én doordat je de vis gaart in bouillon, is het ook lekker licht en gezond.

Ontdek hier dé tips & tricks van ons culiteam voor een geslaagde visfondue!

Las je deze artikels al?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content