Met deze tips maak je de mooiste foodfoto

Met deze tips maak je de mooiste foodfoto
Getty Images

Zie je ze ook vaak passeren op je Instagram, foto’s van heerlijke gerechten die wel kunstwerkjes lijken en je doen watertanden? Er zijn echt wel trucjes om je zelfgemaakte bordjes er nog lekkerder uit te laten zien. Met onze tips neem je de mooiste foodfoto!

Voldoende licht

Beginnen doen we met de belangrijkste tip: belichting. Kunstlicht maakt het een heel stuk moeilijker om mooie foto’s te maken van je gerecht. Wij zweren dus bij daglicht. Bij voorkeur maak je de foto buiten, maar vlak bij een raam kan ook. Beter wat te veel licht dan te weinig. Het gebruik van een flits raden we af.

Het juiste bord

Of alleszins de juiste ondergrond. Ga voor lichte kleuren als je op zoek gaat naar het perfecte bord, een leuke placemat of een snijplank om je gerecht op te presenteren. Het zorgt ervoor dat de kleuren van je eten in de foodfoto beter uitkomen.

Compositie in je foodfoto

Wat zich waar op de foto bevindt, is ook belangrijk. Het helpt om tijdens het bepalen van de compositie in lijnen te denken. Wist je dat je op je smartphone de ‘grid‘ kunt aanzetten? Plaats de belangrijkste objecten op de snijpunten en je foto zal er meteen een stuk professioneler uitzien. Voeg eventueel wat leuke extra’s toe zoals bestek, extra ingrediënten, een servet, drankje of bloemetje.

In stukjes

Meestal is niet enkel de buitenkant van je gerecht interessant, maar ook hoe de binnenkant eruitziet. Denk maar aan appelcake, een sappig stukje vlees dat nog lichtroze is of een taart in verschillende lagen. Snij dus gerust enkele stukjes af voor je je foto maakt. Zo lijkt het ook alsof je het meteen mag opeten. Een stuk uitnodigender dus!

Voeg kleur toe

Sommige gerechten zijn kleurrijk op zichzelf, maar bij bepaalde soorten eten kan een takje groen het verschil maken op de foto. Een gewone pizza of lasagne bijvoorbeeld ziet er meteen een stuk smakelijker uit met verse kruiden of een groen slaatje erbij.

De juiste hoek

Of je van opzij of beter van bovenaan fotografeert, is afhankelijk van het gerecht en waar je de nadruk op wilt leggen. Is het een compositie van verschillende kleine gerechtjes zoals tapas, dan is een bovenaanzicht het leukst. Wil je de verschillende lagen van je taart benadrukken, snij er dan een stuk uit en fotografeer van opzij.

Een filter

Er bestaan tegenwoordig verschillende apps waarmee je je foto’s kunt bewerken. Maak hier gerust gebruik van. Soms zorgt een filter voor wat extra pit, maar je kunt ook de belichting of het contrast aanpassen om tot een beter resultaat te komen. Experimenteren maar.

Je eigen heerlijke gerechten gefotografeerd? Post ‘m dan in de Libelle Lekker Kookclub!

Bron: www.foodyard.nl, www.kookfans.nltekst: Sara Dekens

Lekker eten dat je kunt fotograferen

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)