Gehaktballen vullen: zo doen Wim en Ilse dat

Door De Redactie

Heerlijk, zo'n gevulde gehaktbal, maar hoe krijg je die vulling er netjes in? Specialist ter zake Wim Ballieu legt aan Libelle-chef Ilse D'hooge uit hoe het moet.

1. Bereid de vulling voor

Een gehaktbal is het lekkerst met een smeuïge vulling erin. Maar rond saus kun je natuurlijk geen balletje kneden. Daarom vult Wim kleine potjes met de vulling, hier gebonden noordkrieken, en zet deze enkele uurtjes in de diepvriezer. Soms, bijvoorbeeld als je werkt met zachte kaas, kun je de vulling ook tot een dikke pasta kneden en daar het balletje rond vormen. [LINK_TEXT id=1]

2. Maak een kuiltje in het gehakt

Neem 125 g gehakt per bal. Kneed het gehakt rond, maak een kuiltje in het midden.

3. Kneed het gehakt rond de vulling.

Ontvorm de vulling. Stop in elk kuiltje een portie bevroren vulling en kneed het gehakt errond. Sluit de bal volledig.

4. Haal de bal door panko

Het allerlekkerst worden de gehaktballen als ze een krokant korstje hebben. Wim haalt ze daarom door panko, Japans paneermeel dat extra knapperig wordt bij het bakken. In plaats van panko kun je ook gewoon paneermeel, kruidenpaneermeel of gehakte nootjes gebruiken, als je dat lekkerder vindt.

5. Bak de ballen in de oven

Gevulde balletjes bakken in de pan is geen goed idee: je loopt het risico dat ze opengaan en dat de vulling eruit loopt. Leg ze daarom liever op een bakplaat en bak ze in de oven, voorverwarmd op 180°C.

Het volledige recept lees je in Libelle 31 van 31 juli 2014.

Partner Content