Gin-tonic: dit wist je vast nog niet

Door De Redactie

Gin-tonic is nog steeds hét drankje bij uitstek om een etentje of een avondje uit mee te beginnen. Wat moet je er allemaal over weten?

 • Gin een Brits drankje? Mis! Het werd naar verluidt halverwege de 17de eeuw uitgevonden door een Nederlandse dokter, en was bedoeld als medicijn tegen maagkwalen, leveraandoeningen en galstenen. Gin is een afgeleid recept van jenever. Bij jenever moet de graansmaak primeren, gin draait eerder om de botanicals of smaakmakers die worden toegevoegd bij het destilleren. De Britten leerden gin kennen toen ze vochten tegen Willem van Oranje die de Britse troon bezette, en de drank werd er superpopulair.
 • Gin-tonic werd dan weer uitgevonden in India: Britse kolonialen dronken tonic, een drankje met kinine (veel bitterder dan de tonic die we nu kennen), om zich te beschermen tegen malaria en mengden er een scheut gin, wat limoensap en suiker door om de bittere tonic beter te laten binnengaan.
 • Wist je dat Schweppes in 1870 de eerste was om flesjes tonic op de markt te brengen? Schweppes Indian Tonic kun je nu nog altijd kopen in de supermarkt.
 • Gin-tonic zou het favoriete drankje zijn van de Britse koningin Elisabeth. Ze heeft het van geen vreemden: haar moeder, de Queen Mum, dronk het ook graag en liefst sterk: 1/10 tonic en 9/10 gin!
 • Gin-tonic is een ideaal aperitief voor wie op de lijn let: iets bitters drinken voor de maaltijd zou volgens een onderzoek van de KU Leuven ervoor zorgen dat je sneller verzadigd bent.
 • Gin-tonic is wereldwijd zo populair, dat overal ter wereld op 9 april International Gin and Tonic Day gevierd wordt.

Mengen maar!

Gin laat zich goed mengen – klassiek met tonic, maar ook met allerhande andere dranken. Een paar recepten.
Waarom kies je voor elke gin een andere tonic?

Kenners zullen het je bevestigen: elke gin smaakt anders doordat er andere botanicals (of smaakmakers) in gebruikt worden. Bartenders of mixologists kiezen voor elke gin de juiste tonic – want ook daar bestaan verschillende smaken in. Vraag wanneer je gin koopt advies over welke tonic je er best bij doet (of download de app Ginventory, voor iOS en Android). Eventueel kun je ook nog extra botanicals (jeneverbessen, komkommer, citrusschil, rozenblaadjes, peperbolletjes…) toevoegen.

Enkele tonics

Schweppes Premium Mixer Tonic Hibiscus, € 5,15 voor een 4-pack. Lekker bij Bombay Sapphire, Bulldog, Blue Gin…

Schweppes Premium Mixer Hibiscus

Syndrome Indian Velvet Tonic, € 1,50 voor een flesje. Lekker bij Spring Gin, Gin Mare, Forest Gin, Bulldog…

Syndrome Indian Velvet Tonic

Fever-Tree Elderflower Tonic, € 1,35 voor een flesje. Lekker bij Bayswater Gin, Blue Gin, Bombay Sapphire, Buss N°509 Pink Grapefruit…

Fever-Tree Elderflower Tonic

Indi Lemon Tonic, € 9,85 voor 6 flesjes. Lekker bij Bulldog, Mombasa, Monkey 47, Gin Mare…

Indi Lemon Tonic

De ideale gin-tonic…

 • schenk je in een Highball-glas of een Collins-glas (of in een groot bordeauxglas)
 • Je vult het glas voor 2/3 met ijsblokjes.
 • Je overgiet het ijs met 45 à 75 ml gin naar smaak. Globaal kun je gin indelen in 4 categorieën: kruidig, floraal, citrus of zoet.
 • Dit alles overgiet je vervolgens met een bijpassende tonic uit een flesje.
 • Eventueel voeg je dan nog wat extra botanicals toe.

Lees ook

 

Partner Content