Groentesoep + topping = topsoep!

Groentesoep + topping = topsoep!

Vier stevige, snelle soepen boordevol verse groenten, extra afgewerkt met gebakken uitjes, knapperig spek, krokante kikkererwten… Mmm!

Wortel-gembersoep

4 pers. • 35 min.

Dit heb je nodig:

  • 400 g wortelen
  • 2 grote aardappelen
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 2 cm verse gember, geraspt
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 kl kerriepoeder
  • 1/2 kl kurkuma
  • 1 el olijfolie

Zo maak je het:

  1. Schil de wortelen en de aardappelen en snij in blokjes. Pel en snipper de uien en de knoflook. Bak de ui en knoflook in een diepe pan in de olijfolie glazig.
  2. Voeg de geraspte gember toe. Verkruimel er het bouillonblokje over en voeg currypoeder, kurkuma, wortelen en aardappelen toe. Laat even meestoven en giet er 1 liter water bij.
  3. Breng de soep aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken. Mix de soep glad en werk af met de topping.

Topping

Gebakken gehakt + pistaches + munt
Bak 100 g lamsgehakt in een droge koekenpan rul. Verdeel de soep over borden en garneer met het gehakt, 20 grof gehakte pistachenoten en een handvol muntblaadjes.

Paprika-bloemkoolsoep

4 pers. • 35 min.

Dit heb je nodig:

  • 400 g bloemkoolroosjes
  • 2 rode paprika’s
  • 2 aardappelen
  • 1 ui
  • 1 el boter
  • 1,5 l kippenbouillon
  • peper en zout

Zo maak je het:

  1. Maak de paprika schoon en snij in reepjes. Schil de aardappelen en snij in blokjes. Pel en snipper de ui.
  2. Smelt de boter in een diepe pan en bak de ui daarin glazig. Voeg de paprikareepjes toe en laat enkele minuten meestoven. Giet er de bouillon bij en breng aan de kook. Voeg de bloemkoolroosjes en aardappelen toe en laat 25 minuten zachtjes koken.
  3. Mix de soep glad en breng verder op smaak met peper en zout. Verdeel de soep over de borden en werk af met de topping.

Topping

Krokante kikkererwten + koriander + geitenkaas
Spoel 100 g kikkererwten en laat ze goed uitlekken. Bak ze krokant in 3 el olijfolie. Schep ze op keukenpapier en kruid met ½ kl paprikapoeder, ½ kl cayennepeper, peper en zout. Strooi een handvol over de soep en werk af met 70 g verkruimelde geitenkaas en handvol koriander.

Aardpeer-knolseldersoep

4 pers. • 40 min

Dit heb je nodig:

  • 300 g knolselder, in blokjes
  • 300 g aardperen, in blokjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • flinke handvol gehakte peterselie
  • 80 ml room
  • boter
  • 1,5 l groentebouillon
  • peper en zout
  • koriander

Zo maak je het:

  1. Pel en snipper de ui. Maak de andere groenten schoon en snij in blokjes. Bak de ui in wat boter glazig. Voeg de knolselder en aardpeer toe en laat 5 minuten mee stoven.
  2. Voeg de peterselie toe en giet er de bouillon bij. Breng aan de kook en laat 20 minuten sudderen. Mix de soep glad. Giet er de room bij en breng nog verder op smaak met peper en zout.
  3. Verdeel de soep over de borden en werk af met de topping en koriander.

Topping

Pittige korianderolie + granaatappel
Mix 1 bosje koriander met 1 teentje knoflook en 300 ml zonnebloemolie, kruid met peper en zout. Maak de pitjes los van 1 granaatappel. Werk er de soep mee af.

Savooikoolsoep

6 pers. • 40 min.

Dit heb je nodig:

  • 3 uien
  • 1 savooikool
  • 1 aardappel
  • 1 knoflookteentje
  • 2,5 l kippenbouillon
  • boter
  • peper en zout

Zo maak je het:

  1. Verwijder de nerven van de savooikoolbladeren en snij in reepjes. Pel en snipper de uien en de knoflook. Snij de aardappel in blokjes.
  2. Smelt een klontje boter in een grote, diepe pan en bak de uien met de knoflook glazig. Voeg de savooikool en de aardappelblokjes toe. Overgiet met de kippenbouillon. Breng aan de kook en laat 30 minuten zachtjes sudderen.
  3. Mix de soep glad. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de soep over de borden, garneer met de topping.

Topping

Knapperig spek + tuinkers
Bak 120 g gerookte spekblokjes krokant in een pan zonder vetstof, laat goed uitlekken op keukenpapier. Werk de soep af met de spekblokjes, een eetlepel room en enkele sprietjes tuinkers.

(Recepten en styling: Sonja Peeters • Foto’s: Wout Hendrickx)

Ook lekker:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)