Het seizoen van de pompoen

Door De Redactie

In de herfst zijn pompoenen op hun best. Ze sieren met hun oranje kleur niet alleen het landschap, ze zijn ook heerlijk om op te eten. Ontdek hier hoe je deze heerlijke groente oogst, bewaart en klaarmaakt.

In de herfst zijn pompoenen op hun best. Ze sieren met hun oranje kleur niet alleen het landschap, ze zijn ook heerlijk om op te eten. Wat je ermee doet en hoe je ze klaarmaakt, lees je hier!

Heb je de planten beschermd met stro?

Zodra de planten goed ontwikkeld zijn, is het om twee redenen belangrijk om de wortels goed in te pakken met stro: daardoor blijft de bodem vers en vochtig en vermijd je dat de pompoenen in contact komen met de bodem en rotten.

Laat niet te veel pompoenen groeien per struik, anders gaat de kwaliteit van de oogst verminderen. Hanteer de regel: maximum 5 à 6 pompoenen per plant.

Wanneer moet je oogsten?

Pompoenen worden geoogst vanaf midden september, maar begin oktober is doorgaans de beste periode. Om zeker te weten of het het juiste moment is, controleer je of de steel goed droog is en of de bladeren gelig zijn. Alle pompoenen moeten sowieso geplukt worden vóór de eerste nachtvorst.

Hoe bewaar je pompoenen?

  • Pluk de pompoenen zónder de steel af te breken.
  • Bewaar ze in een droge ruimte, afgeschermd van het licht, bij een temperatuur van 8 à 15 ° C. Een droge kelder is bijvoorbeeld een prima plek.
  • Een volledige, niet beschadigde pompoen, kan je maanden bewaren.

Wat is de voedingswaarde van pompoenen?

Pompoenen zijn rijk aan vitamine A, B et C. Ze bestaan voor 92% uit water, zijn arm aan calorieën en rijk aan potassium. Dat is goed tegen een hoge bloeddruk en is rijk aan antioxidanten.

Koken met pompoen: 5 inspiraties

Partner Content