Hoe bewaar je kokosolie?
© GettyImages

Hoe bewaar je kokosolie? Tips voor een lange houdbaarheid

Je hebt een keertje koekjes gebakken met kokosolie en nu staat hij daar, die bokaal. Hoe moet je kokosolie eigenlijk bewaren, en hoe lang blijft ze goed? Culiredactrice Sofie legt uit waarop je moet letten én hoe je restjes lekker verwerkt in de keuken.

Lezeres Anneken: “Ik had laatst voor een recept kokosolie nodig, maar er is nog heel wat van over. Hoe bewaar je dat nadat de bokaal geopend is?”

Culiredactrice Sofie:Kokosolie kun je makkelijk nog een hele tijd bewaren, als je rekening houdt met deze tips.

  • Bewaar de bokaal op kamertemperatuur, op een donkere plek. Niet koud zoals boter, want dan wordt het een harde klomp die je nog moeilijk kunt verwerken. Gewoon in een keukenkast die niet in de zon staat, en niet te dicht bij het fornuis of de oven.
  • Zorg ervoor dat je het deksel van de bokaal goed toedraait. Zo kan er geen lucht of vocht bij en dat verlengt de houdbaarheid.
  • Gebruik ook elke keer een schone lepel om wat kokosolie uit de bokaal te scheppen: zo komen er geen verontreinigingen in die kunnen gaan schimmelen, bijvoorbeeld.”

Hoe lang blijft kokosolie goed?

Kokosolie kan, na opening, wel 1 à 2 jaar goed blijven. Zoals voor alles in de keuken geldt: gebruik je zintuigen. Een afwijkende geur, kleur, textuur of smaak kunnen erop wijzen dat de olie niet meer goed is. Ruikt de olie ranzig of zuur, is ze geel of grijs geworden of zitten er beschimmelde stukjes in? Weggooien die handel!”

Moet kokosolie eigenlijk hard of vloeibaar zijn?

“Kokosolie is geen olie zoals bijvoorbeeld olijfolie of arachideolie. Bij temperaturen onder de 24°C stolt ze, dat is heel normaal. Bij hogere temperaturen (of wanneer je ze verhit in een pan) wordt ze vloeibaar. Daarna kan kokosolie perfect terug stollen zonder te bederven (maar uiteraard niet als je er iets in gebakken hebt: gebruikte olie doe je weg). Schrik niet als je in kokosolie die warm geworden is en terug gestold is vlokjes of klontertjes ziet: dat kan geen kwaad.”

Welke kokosolie kies je best?

“Behalve dat het wel belangrijk is dat je kokosolie voor gebruik in de keuken koopt (want er bestaat ook kokosolie voor beautytoepassingen), doet het eigenlijk vooral toe wat jij precies verwacht.

Er bestaat geraffineerde en ongeraffineerde kokosolie. Ongeraffineerde kokosolie (ook wel ‘virgin’ kokosolie) wordt koudgeperst uit verse kokosnoten, is minder bewerkt, bevat meer nutriënten en antioxidanten en heeft een uitgesproken kokossmaak en -geur. Geraffineerde kokosolie wordt uit droge kokosnoten gehaald en daarna gezuiverd. Deze olie is dus meer bewerkt, maar heeft een neutralere geur en smaak. Pluspunt: geraffineerde kokosolie kan hogere temperaturen, tot 230°C, aan. Met ongeraffineerde kokosolie blijf je best onder de 170°C. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor biologische kokosolie als je het belangrijk vindt dat er geen pesticiden worden gebruikt bij de teelt en het bewaren van de kokosnoten.”

Recepten om je kokosolie op te gebruiken

Ook een vraag voor Sofie? Mail naar lekker@libelle.be. Misschien zie je het antwoord binnenkort hier of in Libelle verschijnen.

Meer over kokos en kokosolie

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."