Hoelang kun je een geopende fles wijn bewaren?

Een lekker wijntje als aperitief of bij het eten gaat er altijd in. Maar vaak krijgen we die hele fles niet op. Hoelang kun je de wijn dan in de koelkast bewaren zonder dat je hem door de gootsteen moet gieten?

Echte wijnkenners gieten restjes wijn in een geopende fles meteen weg. Zonde, want de gemiddelde wijn gaat nog wel een paar dagen mee. Het grootste probleem voor de wijn in een open fles, is oxidatie.

Zet een open fles koud weg

Door toevoeging van zuurstof krijgt de wijn een azijnachtige geur en smaak. Om die reden kun je de fles beter in de koelkast bewaren (ook rode wijn). Zo vertraag je het oxidatieproces. Je kunt het oxideren ook vertragen door lucht uit de wijn te trekken. Dat kan met een speciale kurk waarmee je in combinatie met een pompje de fles vacuüm trekt.

Geen azijnwijn

Hoe je het ook draait of keert: wijn is gewoon het lekkerst als de fles net open is. Laat een witte, droge of rosé wijn dus slechts enkele dagen staan. Deze afbeelding toont je  het verschil tussen de soorten. Santé!

 

Bron: LibelleNL, beeld: Shutterstock

Lees ook:

Kom erachter welke wijn perfect bij jouw sterrenbeeld past. En ontdek het antwoord op deze vraag:  ‘Kun je ook van wijn een bierbuik krijgen?’

 

Partner Content