
Honing versuikerd? Zo los je het op!
Is je honing helemaal wit geworden of zie je een dikke laag kristallen? Geen paniek, dit betekent niet dat je pot slecht geworden is. Honing die versuikerd is, is nog perfect eetbaar – en je kunt het probleem makkelijk oplossen. Culiredactrice Sofie vertelt hoe.
Lezeres Roos: “Telkens als mijn potje honing halfleeg is, is alles versuikerd en niet meer vloeibaar. Hoe los ik dat op?”
Culiredactrice Sofie: “Dat honing na verloop van tijd versuikert of kristalliseert, is bijna niet te vermijden. Bij mij gebeurt het vooral bij de knijpflesjes met vloeibare honing. Kristalliseren komt door de natuurlijke samenstelling van honing. Gelukkig is er wel iets aan te doen!”
Waarom honing versuikert
“Honing bestaat uit verschillende suikers, voornamelijk glucose en fructose. Het is de glucose die kristallen vormt. Dat gebeurt onder invloed van lucht en vocht (dus als het potje open is) wanneer de honing al wat ouder is, als hij op een plek staat waar de temperatuur schommelt (vooral lage temperaturen werken kristalliseren in de hand) of als er al kleine kristallen in zaten.”
Wat kun je eraan doen?
“Het goede nieuws is: je hoeft de versuikerde honing niet weg te gooien! Door de honing te verwarmen krijg je ‘m weer goed. Dat kun je doen…
- in een pannetje: zet het potje zonder deksel of met de deksel losgedraaid in een pan met warm maar niet kokend water: 40 à 45°C is ideaal. Roer af ten toe om. Zo wordt de honing weer mooi vloeibaar. Warmer is niet aan te raden: dan gaan de goede eigenschappen van de honing verloren. Dat is meteen ook de reden dat je thee een beetje moet laten afkoelen vooraleer je honing toevoegt.
- in de microgolf: dit kan alleen met glazen potjes, en ook hier geldt: niet te warm laten worden. Verwarm de honing zonder deksel 30 seconden op lage wattage, roer door en herhaal dit een paar keer. Hou misschien wel een keukenthermometer bij de hand om te checken of de honing niet te warm wordt.”

En hoe voorkom je het een volgende keer?
“Bewaar honing liefst op kamertemperatuur, dus niet in de koelkast, en zorg ervoor dat je het potje altijd goed afsluit.”
Heerlijke recepten met honing
Ook een vraag voor Sofie? Mail naar lekker@libelle.be en misschien lees je het antwoord binnenkort hier of in Libelle.