Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Getty Images

Glycolzuur voor een gladde en stralende huid: hoe gebruik je het?

Door Jolien Thieleman

Het verwijderen van dode huidcellen hoeft niet altijd met een klassieke korrelscrub, maar kan ook met een vloeibare exfoliant. In zo’n exfoliant zitten huidvriendelijke zuren die je huid doen stralen, waaronder glycolzuur: een stofje waar dermatologen en skincare-fanaten bij zweren. Dit moet je erover weten.

Exfoliëren met glycolzuur

Dode huidcellen verwijderen met huidvriendelijke zuren wordt ook wel exfoliëren genoemd. Dat kan met salicylzuur, maar ook met glycolzuur of een combinatie van de twee. Ze zorgen ervoor dat dode huidcellen makkelijker van je huid loslaten, en dat is geen overbodige luxe: doorheen de jaren wordt dit proces een stuk moeilijker voor je huid, waardoor dode huidcellen kunnen opstapelen en je huid dof en grauw kan worden. Exfoliëren zorgt voor een frisse en gladde uitstraling en vermindert de kans op onzuiverheden.

Wat zijn de voordelen voor je huid?

Glycolzuur valt onder de groep fruitzuren, ook wel alpha hydroxy acids (AHA) genoemd. De stof is bijzonder geschikt voor meer droge huidtypen en doet, behalve exfoliëren, heel wat voor je huid.

  • Je huid kan, bij regelmatig gebruik, beter vocht vasthouden. Dat zorgt voor een betere hydratatie en minder opvallende rimpels en fijne lijntjes.
  • Oppervlakkige pigmentvlekken worden minder zichtbaar.
  • Glycolzuur kan, volgens onderzoek, ook beschermend werken tegen zonneschade.

Waar moet je op letten?

Glycolzuur kan dus zeker z’n nut bewijzen, maar heeft wel enkele voorwaarden.

  • Het werkt alleen als de concentratie in het product groot genoeg (minstens 5%) is. Kijk even of de Engelse naam ‘glycolic acid’ hoog op de ingrediëntenlijst staat. Vaak staat het percentage ook aangegeven op de verpakking.
  • Ook de pH-waarde (zuurtegraad) van het product is van belang. Die moet tussen 3 en 5 liggen. Bij een hogere of lagere zuurgraad bestaat de kans dat de huid irriteert of dat het product onvoldoende werkzaam is.

Hoe gebruik je het?

Belangrijk bij een exfoliant is om je huid rustig te laten wennen. Bouw het gebruik op en breng het product twee à drie keer per week aan op een gereinigde huid. Als je merkt dat je huid rood wordt, begint te schilferen of onrustig reageert, neem dan een stapje terug.

Gebruik de exfoliant bij voorkeur ‘s avonds, aangezien hij je huid gevoeliger kan maken voor de zon. Breng ‘s ochtends dan ook een zonnecrème of dagcrème met SPF aan: dat is altijd belangrijk, maar extra cruciaal als je een exfoliant gebruikt. Anders zou hij het tegenovergestelde effect kunnen hebben.

In je winkelmandje

Skin Perfecting 25% AHA + 2% BHA Exfoliant Peeling

glycolzuur

Deze afspoelbare exfoliant-peeling is mild, maar effectief tegelijk. Hij bevat meerdere zuren, waarvan 25% glycolzuur, en is geschikt voor wekelijks gebruik (Paula’s Choice, € 44).

Exfoliant met Glycolzuur

glycolzuur

Een exfoliant met 8% glycolzuur die parfumvrij en vegan is, je huid een frisse en egale uitstraling geeft én oppervlakkige rimpels en pigmentvlekjes vervaagt? Deze doet het allemaal (Dr. Jetske Ultee, € 35,95).

Glow Overnight AHA Treatment 5% Glycolzuur

glycolzuur

Met deze budgettopper die je aanbrengt voor het slapengaan, krijg je een gladde en egale huid. 5% glycolzuur verwijdert dode huidcellen, terwijl kamille en aloë vera je huid voeden en verzachten (Catrice, € 5,99 bij Kruidvat).

Sébium Night Peel Smoothing Concentrate

glycolzuur

In deze peeling voor de gemengde tot vette huid zit 15% glycolzuur en ze bevat een gepatenteerde werking, Fluidactiv, om de talgproductie op peil te houden en verstopping van de poriën te voorkomen (Bioderma, € 20,29 € 13,80 bij Farmaline).

Revitalift 5% Glycolic Acid Peeling Toner

glycolzuur

Deze dagelijkse toner bevat 5% glycolzuur en watermeloen-extract voor een fris peelingeffect. De huidtextuur wordt gladder en je huid krijgt een stralende glow (L’Oréal Paris, € 13,99 bij Di).

Bron: Dr. Jetske Ultee

Ook over je huid:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content