Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ken jij het verschil tussen bruine en witte eieren? Lees het hier!

Door Celine Werner

Een eitje op een zondagmorgen, lekker toch? Maar heb jij je al eens afgevraagd of er een verschil bestaat − buiten hun kleur dan − tussen witte en bruine eieren?  Het antwoord is veel simpeler dan je zou denken! 

Er werd lang gedacht dat witte eieren enkel voorkwamen bij legbatterijen. Maar die gedachte is fout, en sinds 2012 bestaat hier trouwens een verbod op. Wat het verschil wél is, lees je hier:

Daarom bestaan er witte en bruine eieren

Kippen met witte oorlellen leggen witte eieren, en de kippen met rode lellen leggen er bruine. De kleur van de veren is vaak ook bepalend voor de kleur van die oorlellen. Dus witte veren betekent een wit ei, bruine veren een bruin ei!

Wat is nu eigenlijk gezonder? Bruin of wit?

De kleur heeft totaal geen invloed op de smaak en de hoeveelheid vitaminen, mineralen en eiwitten die erin zitten. Wat het beestje eet en hoe je het eitje bewaart heeft daar wel een invloed op.

Waarom zijn de bruine eitjes vaak duurder?

De bruine zijn inderdaad vaak prijziger dan de witte én ze zijn dikwijls ook groter. Dit komt doordat de beestjes die de bruine exemplaren leggen, vaak ook groter zijn. Deze kippen hebben dus meer voer nodig en dat wordt dan doorberekend in de prijs.

Zo maak je het perfecte gekookte eitje

Laat het smaken!

Bron: margriet.nl – Beeld: gettyimages.be 

Ook over eieren:

Partner Content