© Getty Images

Goeie vraag: wat is het verschil tussen bruine en witte eieren?

Volgens de kranten van Mediahuis zullen er binnenkort meer witte eieren in de rekken te vinden zijn dan bruine. De voornaamste reden is dat het milieuvriendelijker en goedkoper is om te produceren. Maar is er eigenlijk een verschil tussen bruine en witte eieren? En hoe weet je welke kip welk kleur ei legt?

Welke kip legt welke kleur eieren?

Om te weten welke kleur eieren een kip legt, moet je kijken naar de oorlel. Kippen met witte oorlellen leggen witte eieren, en kippen met rode/bruine lellen leggen er bruine. Heb je thuis (sier)kippen lopen die blauwe of groene eitjes leggen? Dan zul je merken dat die ook (licht)blauwe of groene oorlellen hebben.

De kleur van de veren is ook een indicatie voor de kleur van de eitjes, maar zeker niet altijd. In het geval van legkippen voor de supermarkt gaat die vergelijking alleszins wel op. Dus: witte veren betekenen een wit ei, bruine veren een bruin ei.

Zijn bruine eieren gezonder dan witte?

Hoewel we vaak denken dat bruine eitjes gezonder zijn, is dat absoluut niet het geval. De kleur heeft geen invloed op de smaak en de hoeveelheid vitaminen, mineralen en eiwitten die erin zitten.

Waarom zijn de witte eieren goedkoper?

Witte eieren zijn goedkoper dan de bruine simpelweg omdat de kip ‘goedkoper’ is qua onderhoud:

  • Witte kippen leven én leggen langer, dus per kip méér eieren.
  • Witte kippen zijn kleiner, waardoor ze minder eten en dus minder kosten.

Een onderzoek van Factcheckers uit 2019 bracht aan het licht dat overschakelen op witte eieren ook een gunstig effect zou hebben op het milieu. Zo kan de CO²-uitstoot verlaagd worden met maar liefst 8.868 ton. Dat is de CO²-uitstoot van 1.657 Belgische gezinnen voor een volledig jaar, of evenveel CO²-uitstoot als 50 miljoen kilometer rijden.

Toch één nadeel…

Bij supermarktketen Delhaize zullen we nog niet direct witte eitjes in het aanbod zien. De redactie van VRT NWS sprak met woordvoerder Roel Dekelver van Delhaize: “In het logistieke proces was er meer schade: witte eieren hebben fragielere schalen. Er was voedselverspilling.”

Wit of bruin, een eitje smaakt altijd:

Nog meer lekkere inspiratie:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content