kurkuma
Getty Images

Kurkuma: niet enkel heilzaam in de keuken

Een beetje zout, een beetje zoet, een beetje heel geel maar vooral gezond. Dat is kurkuma, een oosterse specerij. Sinds eeuwen te vinden in alle Indische en Aziatische keukens maar vlotjes overgewaaid tot bij ons!

Van keuken- naar kankermedicijn

Naast een specerij is het kurkumaplantje ook een bewezen geneesmiddel. Het bezit vooral ontstekingswerende, hart- en leverbeschermende en anti-infectieuze eigenschappen.

Volgens kanker.be toonden twee recente studies zelfs aan dat kurkuma een positief effect had op de levenskwaliteit van patiënten met verschillende types kanker die radio- en/of chemotherapie ondergingen.

Kleurstof E100

Kurkuma dient ook voor het kleuren van stoffen voor kleding, printerinkt of als kleurstof voor voedsel zoals mosterd, piccalilly en kaas. Wanneer kurkuma als toevoeging is gebruikt wordt de code E100 vermeld op de verpakking. Mooi geel kleurtje? De kans is groot dat kurkuma is gebruikt en dat kan helemaal geen kwaad!

Belangrijke smaakmaker

Kurkuma is een vast onderdeel van kerrie, een mix van verschillende kruiden gebruikt voor de alom gekende Indische curry’s. Maar je kunt ‘m uiteraard ook apart gebruiken. De milde smaak doet aan gember of mosterd denken en geven je gerechten extra pit. Strooi een beetje van het kruid over gekookte bloemkool: heerlijk!

Maar ook deze receptjes met kurkuma zijn een absolute aanrader!

Bron: kanker.be, kruidenthuis.nl. Beeld: Getty Images

Deze artikels vind je vast ook wel interessant om lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van al onze nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."