Kurkuma: niet enkel in de keuken onmisbaar

Een beetje zout, een beetje zoet, een beetje heel geel maar vooral gezond. Dat is kurkuma, een oosterse specerij. Sinds eeuwen te vinden in alle Indische en Aziatische keukens maar vlotjes overgewaaid tot bij ons!

Van keuken- naar kankermedicijn

Naast een specerij is het kurkumaplantje ook een bewezen geneesmiddel. Het bezit ontstekingswerende, hart- en leverbeschermende en anti-infectieuze eigenschappen.  Twee recente studies toonden aan dat kurkuma een positief effect had op de levenskwaliteit van patiënten met verschillende types kanker die radio- en/of chemotherapie ondergingen.

Kleurstof E100

Kurkuma dient ook voor het kleuren van stoffen voor kleding, printerinkt of als kleurstof voor voedsel zoals mosterd, piccalilly en kaas. Wanneer kurkuma als toevoeging is gebruikt wordt de code E100 vermeld op de verpakking. Mooi geel kleurtje? De kans is groot dat kurkuma is gebruikt.

Belangrijke smaakmaker

Kurkuma is een vast onderdeel van kerrie, een mix van verschillende kruiden gebruikt voor de alom gekende Indische curry’s. Maar je kunt ‘m uiteraard ook apart gebruiken. De milde smaak doet aan gember of mosterd denken en geven je gerechten extra pit. Strooi een beetje van het kruid over gekookte bloemkool: heerlijk!

Maar ook deze receptjes met kurkuma zijn een aanrader!

Ook interessant:

Maak zelf je eigen tijmsiroop

 

Bron: kanker.be, kruidenthuis.nl. Beeld: Getty Images

 

 

Vorig artikel
Studeer aan ‘The school of life’
Volgend artikel
Het duurste huis ter wereld ligt in Zuid-Frankrijk

Dierenpark Forestia: het ideale uitstapje !

Ontdek wilde dieren uit onze eigen contreien in het unieke park Forestia. Grijze wolven, bruine beren, harige bizons,… meer dan 300 dieren uit onze streek leven hier in semi-vrijheid. Spendeer een heerlijke dag in dit dierenpark en geniet o.a. van een verrassende wandeling door de natuur. Op naar de Ardennen!

€7.50 €15.50