Kurkuma: niet enkel in de keuken onmisbaar

Een beetje zout, een beetje zoet, een beetje heel geel maar vooral gezond. Dat is kurkuma, een oosterse specerij. Sinds eeuwen te vinden in alle Indische en Aziatische keukens maar vlotjes overgewaaid tot bij ons!

Van keuken- naar kankermedicijn

Naast een specerij is het kurkumaplantje ook een bewezen geneesmiddel. Het bezit ontstekingswerende, hart- en leverbeschermende en anti-infectieuze eigenschappen. Twee recente studies toonden aan dat kurkuma een positief effect had op de levenskwaliteit van patiënten met verschillende types kanker die radio- en/of chemotherapie ondergingen.

Kleurstof E100

Kurkuma dient ook voor het kleuren van stoffen voor kleding, printerinkt of als kleurstof voor voedsel zoals mosterd, piccalilly en kaas. Wanneer kurkuma als toevoeging is gebruikt wordt de code E100 vermeld op de verpakking. Mooi geel kleurtje? De kans is groot dat kurkuma is gebruikt.

Belangrijke smaakmaker

Kurkuma is een vast onderdeel van kerrie, een mix van verschillende kruiden gebruikt voor de alom gekende Indische curry’s. Maar je kunt ‘m uiteraard ook apart gebruiken. De milde smaak doet aan gember of mosterd denken en geven je gerechten extra pit. Strooi een beetje van het kruid over gekookte bloemkool: heerlijk!

Maar ook deze receptjes met kurkuma zijn een aanrader!

Bron: kanker.be, kruidenthuis.nl. Beeld: Getty Images

Ook interessant om lezen:

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)